БСП увеличава подкрепата си спрямо 2015 г. със 100 000 гласа за кметове и 45-50 хил. гласа за общински съветници. Това обяви на пресконференция днес лидерката на столетницата Корнелия Нинова.

По изчисленията на левицата на първи тур тя печели 34 общини, предстоят й 72 балотажа. На въпрос как ще коментира изказването на Борисов, че от ГЕРБ са осъществили "безапелационна победа" срещу БСП, тя коментира:

"Безапелационно победа не се обявява с гняв, зачервено от яд лице, сипене на обиди срещу опонента, и разделение на хората и посочването на лоши и добри. А с усмивка."

И добави, че от 21 области ГЕРБ печели в 9, а общо "два пъти и отгоре" е спаднал резултатът на първата партия.

"В някои бастиони си трета политическа сила, Борисов. Губиш общински съветници в цялата страна", обърна се тя директно към премиера.

От БСП повториха тезата си, че голяма роля са играли фалшификации, манипулации и купен вот. Подчертаха и значителните успехи на Фандъкова в ромските квартали, като отбелязаха, че е странно как в отделни секции стотици са подкрепили Фандъкова, на места над 90% от гласувалите, но едва шепа - листата на ГЕРБ.

Нинова отбеляза, че БСП запазва всички свои общини, въпреки че "цялата държавна машина чрез МВР и прокуратурата беше изправена срещу вас", визирайки кандидатите на левицата. А на тях им отправи специална благодарност за "силна и положителна" кампания.

Лидерката на БСП все пак призна, че в София трябва да се работи още за мобилизация на избирателите на БСП. 

Нинова бе попитана и за мнението й за казуса с избора на главен прокурор. На въпрос дали съжалява за хората, които левицата е предложила за ВСС - и които подкрепиха Иван Гешев - тя заяви:

"Не съжаляваме за хората, които предложихме. Предложихме шестима. Ако има нещо, за което да съжалявам, е че не ни чуха, че тази реформа в съдебната власт от тогава Христо Иванов и Бойко Борисов, не ни чуха, че е сгрешена. Тези хора, които създадоха този модел, включително и със закон, днес се карат кой да оглави този модел."

На въпрос дали президентът Румен Радев трябва да върне кандидатурата на Гешев, тя очаквано заяви, че няма да се меси на президента. И отказа многократно да изкаже лично мнение по въпроса.

Любопитно е, че подкрепената от БСП кандидатка за София - Мая Манолова - бе спомената само веднъж, с тезата, че ще се търси широка подкрепа за нея на балотаж.

"Обединявайте се, не позволявай те да ни насъскват един към друг. Имаме обща цел - промяна на статуквото. Тази промяна започнахме да я имаме", обобщи Нинова посланието на левицата за балотажа.