Европейският съвет реши днес да удължи до 31 януари срока на действие на член 50 за излизането на Великобритания от ЕС, съобщиха от централата на институцията в Брюксел.

Целта е да се даде повече време за ратифицирането на споразумението за напускане.

„Брекзит“ може да се случи и по-рано - на 1 декември т. г. или на 1 януари 2020 г., ако споразумението бъде ратифицирано и от Лондон, и от Брюксел.

Британският премиер Борис Джонсън.

Докато трае отсрочката, Великобритания остава държава членка на ЕС с всички права и задължения, заложени вдоговорите и законите на съюза.

Решението за отсрочка е взето единодушно от Европейския съвет, т.е. ръководителите на страните от ЕС. Това е направено чрез писмена процедура, и със съгласието на Обединеното кралство. Европейският съвет е постигнал споразумение и за декларация, придружаваща решението.

За сбогом Туск стиска палци на британците

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се сбогува с британците, като пожела политичите на Острова да използват по най-добрия начин оставащото време до 31 януари 2020 г. И изтъкна, че това вероятно е последният срок.

На тази дата се очаква вече да има нова Еврокомисия. Съответно Туск дотогава трябва да бъде заменен от белгиеца Шарл Мишел.

Туск написа прощалното си посланиу в туитър:

„До моите британски приятели
27-те страни от ЕС формално приеха отсрочката. Тя може да е последната. Моля ви, възползвайте се възможно най-добре от този срок.
Искам също да ви кажа довиждане, тъй като мисията ми е към своя край. Ще ви стискам палци.“