Обединеното кралство отива на предсрочни избори на 12 декември. Камарата на общините тази вечер одобри с 438 на 20 гласа законопроект за това, внесен от министър-председателя Борис Джонсън.

Утре законопроектът влиза за окончателно одобрение в Камарата на лордовете, където не се очаква да срещне съпротива и така да стане закон до края на седмицата. Следват пет седмици предизборна кампания.

По-рано в днешното си заседание депутатите отхвърлиха предложение на главната опозиционна Лейбърстка партия предсрочните избори да бъдат на 9 декември.

Те отхвърлиха и опозиционно предложение възрастовият праг за право на глас да бъде свален на 16 години.

В понеделник лейбъристите се въздържаха по предишно предложение на министър-председателя за предсрочни избори и то не събра квалифицираното мнозинство, необходимо за да мине. Днес обаче лидерът им Джереми Корбин съобщи за промяна в тяхната позиция.

По-малките опозиционни партии - либерлдемократите и шотландските националисти - също искаха ранен вот за нов парламент, защото според тях той им дава най-дорбрия шанс да спрат "Брекзит", против който са те.

Джонсън поиска изборите, за да преодолее патовата ситуация в сегашната камара, където неговата Консервативна партия няма мнозинство, за да прокара законопроект за напускане на ЕС.

Консерваторите водят с 37% подкрепа сред избирателите пред лейбъристите, които имат 24% в анкета на Poll of Polls, публикувана от "Политико".  

Въпросът е дали тази преднина би осигурила на торите самостоятелно мнозинство в камарата, което те изгубиха на предсрочните избори на 8 юни 2017 година, поискани от предшественичката на Джонсън Тереза Мей.

Джонсън предложи ранния вот, след като камарата на 22 октомври отхвърли искането му да ратифицира за три дни сделка за "Брекзит", която той договори с ЕС на негова среща на върха в Брюксел на 17 октомври.

Депутатите дадоха принципното си съгласие за нея, но поискаха повече време да я дебатират и да я приемат окончателно, на което Джонсън отвърна с оттеглянето на законопроекта за ратифицирането ѝ.

Той каза, че трябва нов парламент, който да изпълни волята на избирателите от референдума през 2016 година за напускане на ЕС.

Парламентът обаче го принуди да поиска ново отлагане на "Брекзит" с три месеца (до 31 януари 2020 година) и така да измени на клетвата си да изведе страната от ЕС на 31 октомври със или без сделка.

 
ЕС прие искането на Джонсън, което той декларира, че е направил против волята си по принуда от парламента. Отсрочката е гъвкава. Тя позволява на Обединеното кралство да се оттегли от ЕС и преди 31 януари догодина, ако парламентът му ратифицира законодателството за това.