Без дебати и с голямо мнозинство парламентът гласува днес оставката на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, която той сам депозира в хода на предизборната кампания.

Това обаче не се хареса на лидера на проруската партия. Той поспори с председателстващия заседанието Емил Христов от ГЕРБ, след което даде брифинг, превърнал се в нещо като монолог, за да обяви: щом не съм в Народното събрание, ще съм в Столичния общински съвет. Там Сидеров го чакат четири години на сигурен пост.

Въпреки че обвини управляващите ГЕРБ и ВМРО, на които формално е коалиционен партньор, във всички смъртни грехове, отказа да заяви напуска ли тази коалиция и най-вече оттегля ли Емил Караниколов като министър на икономиката, сложен на поста от квотата на „Атака“.

Колониално блато

Заседанието на парламента днес започна с гласуването на освобождаването на  бившия министър на регионалното развитие и на българското европредседателство Лиляна Павлова като депутат. Това бе чисто формално гласуване предвид факта, че преди месеци правителството я предложи за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Самата Павлова не присъства в залата. Бе освободена за по-малко от минута.

Последва идентична по смисъл втора точка – освобождаването на Сидеров. Фиксиран отдавна върху личността на зам.-председателя на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки, лидерът на „Атака“ депозира оставка насред предизборната кампания. Двамата с Джамбазки бяха кандидати за кметския стол в София без особен шанс за успех, но Сидеров призова опонента си да напусне Европейския парламент, както той ще напусне националния. Първото, разбира се, не се случи.

Така се стигна до днешното прочитане на волеизявлението на Сидеров да напусне Народното събрание и Христов го подложи на гласуване. Както и в случая с Павлова, решението бе набързо прието. „За“ гласуваха 149 народни представители, 9 бяха „против“, а 8 се въздържаха.

(Според решение на Конституционния съд, дошло покрай казуза "не даваме Делян" с тогавашния избраник от ГЕРБ Делян Добрев, Народното събрание не може да вземе решение против освобождаване на депутат, подал оставка - б.р.)

С гласуването на оставката му Сидеров би трябвало да напусне пленарната зала, но не би. Докато от трибуната вече се четеше доклад по следващата точка от дневния ред, той се приближи до председателстващия Емил Христов, очевидно не особено доволен от бързината и лекотата, с която доскоро бившите му колеги гласуваха депозираната лично от него оставка.

След кратка разправия Христов даде думата на „острието“ на „Атака“ - Павел Шопов. Който изрази недоволството на лидера си.

„Явно на вас толкова ви се искаше да се гласува по-бързо оставката на г-н Сидеров, че не спазихте елементарни правила от правилника. Когато обявихте точката, следваше да подканите залата за дебати“, започна Шопов.

И сравни Емил Христов с бивш председател на парламента от комунистическо време, който никога не поглеждал към залата.

„Вие не погледнахте залата. Аз се опитах да направя искане за повторно гласуване, не погледнахте залата. Вдигах ръка, не дадохте и тази възможност. Явно сте от тези, които с облекчение ще гледат на тази оставка – на това, че Волен Сидеров няма да е в залата, за да хвърля камъни в колониалното блато, което е толкова тинясало, че ще направи само едно „цоп“, каза си каквото имаше да казва Шопов.

Обещавам интересни сюжети

Но и с това не се приключи оттеглянето на лидера на „Атака“ от Народното събрание. Защото той реши, че трябва да даде т.нар. трибунка в кулоарите.

„Същият господин (разбирай, Емил Христов) видя, че вдигаме ръка, но не ни дават думата. Обикновено депутати, които подават оставка, отсъстват от залата. Както с Лиляна Павлова. Само че случаят е друг – тя отива на добре платена банкерска работа. А аз напускам, защото имам чест и достойнство и исках това да прозвучи от трибуната. Жалки и безпомощни са действията на ръководството на Народното събрание. Но това остава за сметка на ръководството на НС“, започна монолога си Сидеров.

И пак заговори за любимата си тема - Джамбазки. Как измамил избирателите, връщайки се на „топлото място в ЕС за 15 000 евро заплата“. 

„Напускам парламента, както обещах, като водач на листата за Общинския съвет“, вмъкна между другото Сидеров.

После пак скочи в любима тема – как „поръчители от едно чуждо посолство“ (разбирай - американското) организирали смяната в парламентарната група на Обединени патриоти. А ръководството на парламента си затворило очите и „мълчаливо се съгласи с тази политическа саморазправа с „Атака“. Управляващото мнозинство било клекнало пред същото това чуждо посолство, продължи Сидеров.

Бе попитан – отива ли в СОС като общински съветник. На което вече категорично потвърди с да.

„В Столичната община... Там има много далавери за разкриване и аз ви обещавам интересни сюжети“, даде заявка за „шоуто на Сидеров“ политикът - вече и в общинския съвет.

И както всеки друг на тези избори, и той се обяви за победител. Защо? Защото „Атака“ имала по-добро постижение от ГЕРБ. И през 2015 г., и сега, е вкарала двама общински съветници. 

„Сон шон жмо!. ГЕРБ имаше 30, сега 27 – спад“, констатира.

Излиянието продължи в посока на това, че не бе допуснат в изборната нощ в зала „Арена Армеец“, където избирателните комисии носеха бюлетините от вота в неделя. И се закани да съди дълъг списък от хора. Като се започне с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, мине се през силовия вицепремиер и лидер на ВМРО Красиимир Каракачанов и се стигне до председателката на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова.

Обяви изборни машинации на вота, след което потокът на мисълта пак потече в посока Ангел Джамбазки, визирайки факта, че „войводите“ увеличават с един общинските си съветници: 

„Не трябва да се подценява гей електората в София. Застана зад Джамбазки и по този начин им направи още един съветник. Тук се включи гей общността, явно уплашена от моето обещание да забраня гей парадите, ако стана кмет“.

После Сидеров обяви „договаряне между независимата, подкрепена от БСП кандидатка за кметския пост Мая Манолова и ГЕРБ“. Но един въпрос от журналисти успя все пак да пробие: Оставате ли коалиционен партньор в правителството?

„Питайте тях те коалиционен партньор ли са на „Атака“, не отговори Сидеров.

И този път наистина си тръгна. След дълго депутатстване, в пет състава на Народното събрание, от 2005-а насам, най-запомнящият се миг от което бе подкрепата му за кабинета "Орешарски". Тогава лидерът на "Атака" си спечели прозвището "златният пръст" - защото именно неговият глас направи правителството, назначило Делян Пеевски за шеф на ДАНС, възможно. Съм днешна дата Сидеров е коалиционен партньор на ГЕРБ. Последно това потвърди премиерът Бойко Борисов на 3 септември т.г.