Италианско-американската автомобилостроителна компания "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) потвърди тази сутрин, че преговаря за сливане с френската автомобилна група Пе Ес А (PSA), която е собственик на "Пежо", предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Пе Ес А също обяви официално, че се водят разговори за създаването на световен гигант. Ако сделката стане факт, новото обединение би се оценявало на близо 50 милиарда долара и ще бъде четвъртата по големина компания в сектора след "Фолксваген" (Volkswagen), "Рено-Нисан" (Renault-Nissan) и "Тойота" (Tоyota).

Няколко месеца след неуспешния опит да се слее с "Рено" "Фиат-Крайслер" започна дискусии за обединяване с друга френската група - Пе Ес А, за да създаде четвъртата по големина компания в сектора, отбелязва АФП.

След информации в медиите от вчера вечерта, че се водят такива преговори, двете групи потвърдиха тази сутрин, че обсъждат сливане.

Президентът на Пе Ес А Карлос Таварес вероятно ще стане генерален директор на новата група, чийто надзорен съвет се очаква да бъде оглавен от шефа на "Фиат Крайслер" Джон Елкан, наследника на династията Аниели.

"При все това няма никакви гаранции, че тези разговори ще доведат до споразумение", предупреди информиран източник.

Пе Ес А е продала 3,9 милиона коли за миналата година и е отчела оборот от 74 милиарда евро, а "Фиат Крайслер" е пласирал на пазара 4,8 милиона коли за 100 милиарда евро.

Опитът за сливането идва само месец след като един от старши мениджърите в американското подразделение на "Фиат" беше арестуван в рамките на разследване на министерството на правосъдието на САЩ за вредните емисии от дизеловите превозни средства. Емануеле Палма е обвинен, че е участвал в заговор, целящ да заблуди регулаторните органи, клиентите и обществото за системите за отчитане на вредни емисии, които са използвани в дизеловите автомобили на "Фиат-Крайслер" в САЩ.