Десетки медии в последните дни обявяват гръмко, че социалната мрежа Facebook (и Instagram, в която важат същите правила) ще цензурира емотиконки като патладжана и прасковата, защото някои хора ги ползват като сексуален намек и начин за склоняване към секс.

Както често се случва, това е изключително опростена и в последствие грешна интерпретация на парче текст, добавен към т.нар. Community Standarts (стандарти на общността) на социалните мрежи.

Хората на Марк Зукърбърг обясниха, че всъщност просто разясняват принципите, по които налагат цензура на определени видове постове в социалните си мрежи.

Каква всъщност е промяната в правилата?

Във Facebook и Instagram по принцип са забранени всякакви постове, които са опит за склоняване към секс, координация на създаване на порноматериали, уговорки за проституция, еротични масажи, искане на голи снимки или секс чат.

В правилата ясно е посочено, че за да бъде цензуриран и баннат подобен пост, той трябва да отговаря на две условия. 

Първото е да е налице съдържание, което директно или индиректно предлага или иска голи снимки, секс, или секс чат. 

Второто е съдържание, което прави гореспоменатото предложение, и в добавка включва някой от следните елементи:

  • Контекстуално специфични и често ползвани сексуални емотикони или поредица от емотикони, или
  • регионален сексуализиран жаргон, или
  • споменаване или изобразяване на сексуални актове (включително рисувано на ръка, дигитално или изкуство от реалния свят), като: сексуални роли, позиции, фетиши, състояние на възбуда, сексуален акт или дейност (пенетрация или самозадоволяване, или
  • Снимки на реални хора с голи снимки, покрити от човешки части, обекти, или дигитални обструкци, включително дълги кадри на напълно голи дупета.

Да, това е точен цитат, и означава следното - ако предложиш на дама в пост да ти прати гола снимка от кръста надолу (например), и добавиш към предложението емотиконка, която често се ползва като символ за женските полови органи, например праскова, това може да доведе до бан.

В правилата се подчертава, че например е напълно окей да пратиш на някого рисунка на сексуален акт, стига да не искаш секс от него. 

Забранено е споделянето на линкове към порносайтове, но това не е новина и е факт от известно време. Също така не работи напълно - в чата Месинджър (където би трябвало да се пращат такива неща от гледна точка на доброто възпитание) например това обикновено не е проблем.

Емотинконките са фактор и при цензурирането на голи снимки с тях - т.е. ако постнете например гол мъж, чийто член е деликатно закрит от голям, лилав патладжан.