В анализ за сайта "Обозревател" украинският журналист Игор Соловей твърди, че руският дипломат, когото българската прокуратура е уличила в шпионаж, е Владимир Русяев.  Соловей се позовава на източници от дипломатическите среди и извежда два аргумента в подкрепа на тезата си.

Първо - той е заемал позиция в държавата ни, каквато традиционно Главното разузнавателно управление (ГРУ) използва, за да прикритие дейността си. Журналистът посочва, че Русяев е заменил друг представител на организацията - Александър Горенков. 

Второ - Русяев никога не криел пред приятели съпричастността си към ГРУ, особено на приемите в посолствата на приятелски страни, където "съвсем случайно" работят много негови колеги от военните училища.

Русяев бе обвинен, че се е срещал с български граждани - включително високопоставени служители, които имат достъп до класифицирана информация на България, Европейския съюз и НАТО, посочва медията. Той също взимал участие като представител на посолството на обществени мероприятия: изнесъл реч пред български университет, където споделил "практически аспекти на своята дипломатическа кариера". 

Статията в "Обозревател" също твърди, че разкритието за дейността на Русяев е станало благодарение на съвместните действия на няколко страни на ЕС, които са разкрили няколко поста на ГРУ в Европа заради навика им да използват българските курорти, за да вербуват служители - особено хора, които разполагат с достъп до информация.

Русяев не е бил особено прилежен в укриването на работата си. Според "Обозревател" той няма да е последният задържан и депортиран руски дипломат. 

Вчера МВнР публикува информация, че на руския посланик в България е връчена нота, с която първи секретар на Посолството на Руската федерация в България разполага с 24 часа да напусне територията на страната ни.

В статията на "Обозревател" се припомня и за ареста и обвинението в шпионаж срещу бившия български депутат и лидер на неправителствената организация "Национално движение на русофилите" - Николай Малинов.