Сделката на Джонсън за "Брекзит" може да смали британската икономика с 3,5 процента, което се равнява на 1 100 паунда по-малко годишно на човек, в сравнение с оставане в рамките на ЕС. 

Това съобщи "Гардиън" като се позова на изследване на Националния институт за икономическо и социално изследване (NIESR) - най-стария икономически мозъчен тръст в страната. 

Британската медия твърди, че това би струвало на британската икономика до 70 милиарда паунда повече през следващото десетилетие.

В доклада също се посочва, че удължаването на срока за "Брекзит" и периода на несигурност ще въздейства по-благоприятно за икономическото развитие, отколкото споразумението на премиера - обратно на твърденията му.

"Брекзит" вече оказа дългосрочно въздействие върху икономиката. Не мислим, че ако предложената сделка от правителството бъде ратифицирана, ще има ръст на икономиката", заяви Арно Хантче - икономист от NIESR.

Организацията също предупреди, че заплахата от "твърд Брекзит" и високото ниво на несигурност по въпроса за бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС са забавили икономическия растеж. Това е довело до икономика, която е с 2,5 процента по-малка от рефендума през 2016 г. досега, отколкото е щяла да бъде при победа на "римейнърите".

NIESR признава, че ратифицирането на сделката на Джонсън ще окуражи инвестициите във Великобритания. Също така обаче се посочва, че в споразумението са заложени повече ограничения пред търговията с ЕС, по-ниски нива на миграция и по-слаб ръст в производителността на труда в дългосрочен аспект.

При такъв сценарий подписването на нови търговски сделки няма да компенсира последиците от напускането на ЕС. 

Една от по-любопитните прогнози е, че в края на 20-те години на XXI в. британската икономиката би била по-малка при подписване на сделката Джонсън, отколкото при одобряване на споразумението на Тереза Мей (с около 0,5 процента).

Специалистите от NIESR предупреждават, че дори ако споразумението на Джонсън бъде успешно гласувано, все още остава да бъде подписана търговска сделка с ЕС преди началото на 2021 г. Ако Великобритания се забави, тогава ще напусне Съюза и ще бъдат върнати правилата от Световната търговска организация, напомнят те.