След една година пауза България отново ще излезе на сцената на „Евровизия“, съобщи БНТ, организатор на българското участие в музикалния конкурс. Състезанието ще се проведе през май 2020 г. в Ротердам, Нидерландия.

През 2019-а по време на управлението на генералния директор Константин Каменаров БНТ се отказа от участие с обяснението, че се налагат икономии. Това били част от мерките, предприети от БНТ „за оптимизиране на публичните разходи“. Междувременно стана ясно, че обществената телевизия има около 35 млн. лв. дългове.

Новият шеф на телевизията Емил Кошлуков също „оптимизира“ някои разходи, като свали предавания като „Стани богат“ и „Нощни птици“ – но е решил да върне участието ни на „Евровизия“, защото – по думите му пред „24 часа“ – представянето ни ще бъде финансирано изцяло от спонсор. Меценатът предстои ще бъде представен пред медиите. Той бил подписал вече договор с продуцентска компания, която ще избере кой и с каква песен ще излезе на сцената в Ротердам.

През 2018-а България бе представена от сборната формация Equinox, които заеха 14-о място. Най-високо в класирането сме стигали до второ място през 2017 г. с певеца Кристиан Костов.

Нидерландия получи правото да бъде домакин на „Евровизия 2020“, след като Дънкан Лорънс спечели първото място тази година с песента Arcade. Това е четвърта победа за страната в конкурса. Полуфиналите на състезанието ще бъдат на 12 май и 14 май, а финалът е на 16 май 2020 г. Трите шоута ще се проведат в зала „Ротердам Ахой“ в Ротердам, която разполага с 16 500 места.

"Площад Славейков"