Италианският автомобилостроител "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) и френският Пе Ес А (PSA) обявиха днес, че са се споразумели единодушно за сливане с равни дялове 50 на 50 на дейностите на двете групи, създавайки четвъртата по големина в света автомобилна компания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Централата на новото предприятие ще бъде в Холандия.

Акционерите на двете групи ще държат съответно 50 процента от капитала на новото предприятие и ще делят поравно постъпленията от това сливане, се казва в съвместно комюнике.

Управителният съвет ще се състои от единайсет членове - петима назначени от "Фиат Крайслер", петима - от Пе Ес А, а сегашният ръководител на френската компания Карлос Таварес ще бъде генерален директор.

Новината идва само ден след като беше съобщено, че двете компании преговарят за сливане. Ако сделката стане факт, новото обединение би се оценявало на близо 50 милиарда долара и ще бъде четвъртата по големина компания в сектора след "Фолксваген" (Volkswagen), "Рено-Нисан" (Renault-Nissan) и "Тойота" (Tоyota).

Това е втори опит на "Фиат" да погълне или да се слее с някой от своите френски конкуренти, като само преди няколко месеца беше на прага от сделка с "Рено", но договорката отпадна в последния момент.

Пе Ес А е продала 3,9 милиона коли за миналата година и е отчела оборот от 74 милиарда евро, а "Фиат Крайслер" е пласирал на пазара 4,8 милиона коли за 100 милиарда евро.

Опитът за сливането идва само месец след като един от старши мениджърите в американското подразделение на "Фиат" беше арестуван в рамките на разследване на министерството на правосъдието на САЩ за вредните емисии от дизеловите превозни средства. Емануеле Палма е обвинен, че е участвал в заговор, целящ да заблуди регулаторните органи, клиентите и обществото за системите за отчитане на вредни емисии, които са използвани в дизеловите автомобили на "Фиат-Крайслер" в САЩ.