Испанска сестра стана първият пациент, заразен с ебола извън Африка, предаде Ройтерс.

Тя била част от екипа на мадридската клиника "Карлос III", лекувал двама свещеници, заразили се в Африка и докарани в родината им. Испанците Мигел Пахарес и Мануел Гарсия Виехо починаха от болестта. Сега около 60 медицински работници и други лица, които са били в контакт със сестрата, се проверяват за симптоми. Световната здравна организация е уведомена за случая.

Името на жената не се съобщава. Знае се само, че е на 44 години и че се е заразила при контакт с Мануел Гарсия Виехо. Тя влизала два пъти в стаята му - първо за да му окаже помощ, а след това когато той вече бил мъртъв.

Ден след смъртта на свещеника сестрата заминала на почивка със съпруга си. До завръщането си в Мадрид й нямало нищо. Тя се почувствала зле на 30 септември и след шестдневна треска поискала да й бъдат направени тестове. Така се разрбало, че е заразена от ебола, пише в. "Ел Мундо".

Сестрата е настанена за лечение в болницата "Алкоркон" в покрайнините на Мадрид. В момента състоянието й е стабилно, твърдят от клиниката.

Случаят с мадридската медсестра поставя под сериозно съмнение мерките, предприети от здравните власти в Испания срещу заразяването с ебола. Нейният съпруг е поставен в пълна изолация.

Междувременно лекарите в американския град Далас започнаха да дават експериментално лекарство на американската компания "Чимерикс" на заразения с ебола либерийски гражданин Томас Ерик Дънкан, предаде Ройтерс. Става дума за препарата "Бринсидофовир", който има предварително одобрение от ДЕА - американската Агенция за храните и лекарствата.

Дънкан пристигна в САЩ на 1 октомври, за да се види с роднини. Дни по-късно той разви симптоми на ебола. Няколко десетки хора, с които е бил в контакт, в момента са изолирани и са под медицинско наблюдение. състоянието на либериеца е доста критично.