На първия тур на местните избори на 27 октомври бяха избрани кметовете на 9 областни градове - Бургас, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Хасково, Велико Търново, Враца, Габрово и Стара Загора.

Оспорвани балотажи се очакват на 3 ноември в 17 областни центрове и в столицата София. Ето и кой срещу кого ще се изправи на тях.

Благоевград

Сегашният кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ (вляво) излиза срещу Румен Томов, независим, подкрепен от БСП.

Оспорван балотаж се очертава в Благоевград. Досегашният кмет Атанас Камбитов ще се пробва да вземе трети мандат. Камбитов е издигнат от ГЕРБ. От "БСП за България" са заложили на формулата "независим, подкрепен от" като избора на соцпартията спря на Румен Томов, който до този момент не се е занимавал с политика. На първия тур за Камбитов гласуваха  25,65%, за РуменТомов  - 20,50%.

Варна

Кметът на Варна Иван Портних излиза срещу Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Сегашният кмет на Варна Иван Портних остана с малко под чертата от 50 на сто на първия тур. При обработени 100% от протоколите той получи 49,29% от гласовете. Битката на балотажа ще е между него и Костадин Костадинов ("Възраждане"), който получи 14,30 на сто от гласовете. Малко зад Костадинов остана кандидатката на БСП Анелия Клисарова с 14,02 на сто подкрепа.

Известна интрига около балотажа може да се получи около въпроса дали симпатизантите на БСП ще подкрепят Костадинов. Още по време на номинирането на кандидат-кметовете на соцпартията той се оказа ябълката на раздора - беше издигнат от местното ръководство на БСП във Варна, но неодобрен от центъра. Нещо подобно се повтаря и сега, когато от варненската структура на партията заявиха форма на подкрепа за втория тур за лидера на националистическата и русофилска партия "Възраждане".

Видин

Кметът Огнян Ценков от ГЕРБ (вляво) отива на балотаж с д-р Цветан Ценков от СДС и коалиция.

Във Видин сегашният кмет от ГЕРБ Огнян Ценков с 32,12% ще се срещне на втори тур с Цветан Ценков от местната коалиция СДС (НДСВ, Нова алтернатива, ЗНС, БЗНС, БДСР) , който спечели 30,41 на сто от гласовете. Така на местно ниво ще има сблъсък на партньорите за местните избори ГЕРБ и СДС. 

Добрич

Действащият кмет на Добрич Йордан Йорданов се изправя срещу Надежда Петкова от ГЕРБ. 

Ще повтори ли в Добрич успеха си от 2015 г. Йордан Йорданов от местна коалиция ДБГ. Тогава той влезе във властта като най-младия кмет на областен град и беше една от малкото изненади на вота преди четири години. Сега Йорданов отива на втори тур с 41,22 на сто подкрепа срещу Надежда Петкова, ГЕРБ, с 29,46%. 

Ловеч

Кметицата Корнелия Маринова от ГЕРБ срещу Радина Банкова от БСП.

В Ловеч битката също ще е оспорвана. Сегашната кметица от ГЕРБ Корнелия Маринова с 28,82% влиза в битка за поста си срещу Радина Банкова от БСП, която има 23,02%.

Пазарджик

Кметът Тодор Попов (вляво) се стреми към следващ мандат в сблъсък с човека на БСП Благо Солов.

В Пазарджик вече е ясно, че кметът няма да е от ГЕРБ. На балотажа ще се срещнат дългогодишният кмет Тодор Попов, който е начело на града от 2007 г. и Благо Солов, независим с подкрепата на БСП. Въпреки съпътстващите управлението му скандали досега никой не е успял да детронира от поста му Попов, който е издиган от местни коалиции. На предните избори той победи кандидата на ГЕРБ.

Сега Попов, издигнат от местна коалиция "Новото време", спечели 44,72% на първия тур. Благо Солов взе 18,90 на сто..

Перник

Минимална разлика имаше на първия тур между Вяра Церовска от ГЕРБ и Станислав Владимиров, БСП. 

Интересна ще е надпреварата в Перник заради изключително малката разлика между основните опоненти. Досегашната кметица на ГЕРБ Вяра Церовска печели 40,98%, а кандидатът на БСП и досегашен депутат Станислав Владимиров – 39,61 на сто.

Плевен

Кметът Георг Спартански (вляво) се изправя срещу областния управител Мирослав Петров.

Кмет срещу областен управител. Така изглежда сблъсъкът на балотажа в града, станал известен на миналите местни избори като "болката на Бойко Борисов". 

Битката в Плевен ще е между досегашния кмет Георг Спартански, независим, издигнат от местна коалиция (36,90%) и областния управител Мирослав Петров от ГЕРБ (30,29%). 

Пловдив

Кой ще е новият кмет на Пловдив - Здравко Димитров от ГЕРБ (вляво) или Славчо Атанасов от ВМРО.

Тежък балотаж се очертава във втория по големина град в България, като на него се срещат коалиционните партньори в централната власт - ГЕРБ и ВМРО. Според окончателните данни от първи тур Димитров е получил 36,14 на сто от гласовете, а Атанасов 16,15 на сто. Интересното за двамата претенденти за кметското място в Пловдив е, че и двамата са неуспешни кандидати от предните избори през 2015 г.  Атанасов има по-предишен управленски опит като кмет на Пловдив.

Разград

Този сблъсък е добре познат - Валентин Василев от ГЕРБ (вляво) срещу Денчо Бояджиев от БСП.

На втори тур ще се реши кой ще е кмет и на Разград - във вече проигравания сблъсък кметът от ГЕРБ Валентин Василев (24,36%) срещу бившия кмет Денчо Бояджиев (25,38%). 

Русе

Пенчо Милков от БСП или Диана Иванова от ГЕРБ - това е изборът на русенци.

Русе ще е от областните градове, които ще имат нов кмет. Изборът е между депутата от БСП Пенчо Милков, който води от първия тур с 35,16% и кандидатката на ГЕРБ, която взе 25,13%.

Силистра

Кметът от ГЕРБ Юлиян Найденов (вляво) ще защитава позицията си от Момчил Неков, БСП.

В Силистра балотажът е между сегашния кмет Юлиян Найденов (ГЕРБ), който взе 48,51% на първи тур, и бившият евродепутат от БСП Момчил Неков с 29,02%.

Сливен

Сегашният кмет Стефан Радев от ГЕРБ (вляво) се бори за нов мандат срещу Кольо Милев от БСП.

Кметът на Сливен Стефан Радев от ГЕРБ на първи тур спечели 48,47%. На балотажа ще срещне своя предшественик в управлението на града Кольо Милев ("БСП за България"), който взе миналата неделя 24,33% от гласовете на избирателите в града.

Смолян

Николай Мелемов от ГЕРБ (вляво) и Стефан Сабрутев, БСП.

Действащият кмет на Смолян от ГЕРБ Николай Мелемов взе на първи тур 39,84%. На балотаж с него отива човекът на "БСП за България" Стефан Сабрутев - 21,46%.

Търговище

Балотажът в Търговище: Дарин Димитров от ГЕРБ (вляво) vs Хамди Илиязов от ДПС.

ГЕРБ-ДПС е битката в Търговище на балотажа. Досегашният кмет от Дарин Димитров с 48,43% отива на балотаж срещу представителя на ДПС и дългогодишен областен координатор на партията си Хамди Илиязов с 37,36%.

Шумен

Кметът Любомир Христов от ГЕРБ (вляво) срещу Венцислав Венков от БСП.

В Шумен отново има познато противопоставяне - кметът от ГЕРБ Любомир Христов с 32,35% срещу Венцислав Венков от БСП с 22,02%.

Ямбол

Валентин Ревански, "Пряка демокрация"срещу Катя Георгиева, БСП.

Балотажът в Ямбол е любопитен, тъй като на първи тур проби съвсем нов политически играч партията "Пряка демокрация". Така в неделя на избори отиват Валентин Ревански ("Пряка демокрация") с 40,18% и Катя Георгиева ("БСП за България") с 21,54%. Досегашният кмет от ГЕРБ Георги Славов остана четвърти.