Днес Денят на народните будители е и Ден на българската журналистика. Доколко (и колко от) днешните български журналисти са будители и какво в такъв случай означава 111-ото ни място в международната класацията по свобода на словото – всеки сам може да си отговори.

Днес от 11 ч. Управителният съвет на Съюза на българските журналисти организира протест пред Народното събрание под надслов „Не убивайте журналистиката в България”. Иронично, но нямаше много журналисти – около 20 души. Горе-долу толкова са и членовете в УС на СБЖ.

Днес ръководството на СБЖ ще има и други обществени прояви – довечера за поредна година ще бъдат връчени годишните награди на Съюза за журналистика. Там вероятно ще има повече журналисти – само журналистите и медиите, които имат да получават награди, са 25.

А възможността от нов скандал след този от миналата година (когато Димитър Стоянов от „Бивол” върна наградата в знак на протест срещу връчването на най-голямото отличие на Кеворк Кеворкян – агент Димитър) вероятно ще доведе още журналисти. За някои може да се окаже проблем наградата на Велислава Дърева за документалната ѝ книга „Атентатът 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови”, която тя коментира така:

„Написах тази книга като предупреждение и напомняне на какво е способен фашизмът”.

Именно „фашизмът”, а не „комунизмът”.

Още по-иронично е, че това ръководство на СБЖ изглежда е нелегитимно. То бе избрано на Общо събрание, проведено на 14 – 15 март 2015 г. Мандатът е регламентиран от устава на Съюза – четири години. Във всички съдебни актове – и на съда, и в регистъра, ясно е посочена датата на изтичане на мандата – 15 март 2019 г. Това посочва досегашният главен секретар на СБЖ Иван Върбанов, който на 10 октомври подаде оставка – след като УС на СБЖ е отхвърлил настояването и предложението му за обсъждане и насрочване на избори.

Честит празник на българската журналистика!

"Площад Славейков"