Лидерката на БСП Корнелия Нинова повтори тази вечер пред бТВ думите на премиера Бойко Борисов, че новият главен прокурор Иван Гешев е избран според закон, изработен по времето, когато правосъден министър бе Христо Иванов. А БСП е била против него.

Нинова коментира предпазливо избирането на Гешев, като изтъкна, че той не бил избор на БСП и ако партията е имала възможност е щяла да предложи втори кандидат за поста.

"Състезание с един кандидат не е състезание", каза Нинова.

И добави, че представителите на БСП във ВСС били независими.

"Така ще бъде, за да покажем как се прави политика и какво значи разделение на властите. Политиците, когато се намесим в съдебната система, следват упреци, основателни", каза червената лидерка.

В коментар за изборите тя повтори, че ГЕРБ губи гласове, а БСП увеличава подкрепата си. БСП имала ръст от 150 хил. гласа за общински съветници в сравнение с 2015 г. в цялата страна. Докато ГЕРБ, според нейните данни, през 2015 г. е имала 900 хил. гласа, а сега малко над 800 хил.

Нинова посочи още, че БСП е на балотаж в 72 общини, областни градове и райони, а в 35 общини партията печели на първи тур. Тя съобщи, че подкрепата за БСП се увеличава на четвърти пореден вот.

Според Нинова в доста различни общини в ромски секции ГЕРБ печели убедително. Изтъкна и, че има 600 хил. невалидни бюлетини, които представляват 25%.

"Важно е резултатът на този вот да е истински. В момента резултатът е изкривен", смята Нинова.

Като друг проблем тя посочи ниската избирателна активност. Според нея гласуват една трета от избирателите и от тях първата партия е спечелила 20%.

"Как може да управялваш държавата? Голям въпрос за всички политици", каза червената водачка.