Част от хърватската преса демонстрира самочувствие преди ключовата евроквалификация срещу българския национален отбор в петък на стадион "Васил Левски" от 21:45 часа. Всекидневниците "Ютарни лист" и "Спортске новости", които са в една медийна група, излизат със следното заглавие: "Някога пълни със звезди, а днес - с анонимници. Някой в Хърватия чувал ли е за Ивелин Попов?"

Журналистът Дражен Антолич прави представяне на българския тим и на родния футбол като цяло, в което, меко казано, неглижира възможностите на "лъвовете". В интерес на истината някои твърдения са точни и обективни, за други Ивелин Попов и компания ще имат възможността да го опровергаят в петък вечер.

"Някога българите имаха съперничеството между "Левски" и ЦСКА, силен пловдивски отбор, брилянтните нападатели Христо Стоичков, Емил Костадинов и Любослав Пенев, легендарният плешивец Йордан Лечков, великолепния Красимир Балъков и "мистър" Трифон Иванов, реди Антолич. - Имаха отбор, който попречи на Германия за четвърти пореден път да се класира на финал на световното първенство, като извхърлиха бундестима още на четвъртфиналите. Но само тогава България беше световна сила и можеше да победи всеки. До 1986 г. българите не бяха прескачали групите на мондиал, а за първи път играха на финали на европейско първенство чак през 1996-а. Заслужаваха уважение и с поколението на Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров."

А ден по-рано селекционерът на "шахматистите" Нико Ковач предупреди, че българският отбор заслужава респект и даде за пример "Лудогорец", който има неколцина национали и с тях се представя над очакванията в Шампионската лига.

"И макар че Хърватия трябва да има репект към българите, те не са били на голям форум вече 10 години, в последните квалификации дори не са близо до класиране и нямат нито един футболист от световна класа, отчита авторът. - Някой в Хърватия знае ли кой е Ивелин Попов? Това е капитанът на българите, който играе в "Кубан" и има 48 мача и 8 гола за националния отбор. В мача срещу "Динамо" (Загреб) видяхме Александър Тонев от "Селтик", а Георги Миланов от ЦСКА (Москва) игра срещу "Байерн" (Мюнхен) в Шампионската лига. Това са най-добрите футболисти на България. Попов струва 8 милиона евро, а Миланов - 5 милиона. Целият им отбор е по-евтин от Лука Модрич", сигурен е Антолич.

В изданието си журналистът прави сравнение между успехите на двете страни и вади интересен извод:

"Българите могат да разчитат само на колектива, ентусиазма и домакинството. Ще се опитат да надскочат възможностите си и да са в битката за класиране колкото се може по-дълго. Затова мачът срещу нас им е толкова важен." 

Изданието изтъква честите треньорски смени в българския отбор, а също така кои са водещите ни играчи в момента. В интернет страницата на "Ютарни лист" са прикачени и две видеа - от последния мач между България и Хърватия, на 4 юни 2005 г. в София, когато гостите спечелиха с 3:1 срещу водените от Христо Стоичков "трикольори", и от съвсем пресния двубой Азербайджан - България (1:2). 

Много интересни са коментарите на хърватските футболни фенове под материала. Милан Мривица предупреждава, че 90 процента от сънародниците му не са знаели и имената на мексиканците, но въпреки това "ацтеките" сразиха селекцията на Ковач на световното в Бразилия. Друг запалянко също дава за пример "Лудогорец".

А едва ли може да има по-добър мотивиращ фактор за момчетата на Любо Пенев от материали като този.