Президентът Румен Радев взе повод от множеството сигнали и арести за купуване на гласове на местните избори, за да изрази съмнение, че изборният процес е компрометиран. Радев говори след като гласува на втория тур в София. И даде заявка, че заради сигналите ще инициира среща с представители на МВР, Централната избирателна комисия и политическите партии

"Искам да призова още веднъж гражданите да участват масово в тези избори, за да не допуснат купения вот да определя тяхното бъдеще. Множеството сигнали компрометират изборния процес и ще поканя МВР, парламентарните партии, ЦИК да обсъдим проблемите и отстъплението от честността на изборния процес", посочи пред журналисти след гласуването държавният глава.

По думите му "продължава да има нежелание за въвеждането на машинното гласуване", което може да реши въпроса с грешките в протоколите.

"Много е важно да има доверие в изборния процес, много от хората не отиват да гласуват заради това, че на сигурни, че вотът им ще бъде отчетен", разтълкува Радев избирателната активност.

По-късно говорителят на ЦИК Александър Андреев потвърди, че Комисията ще вземат участие на такава среща, ако бъдат поканени на нея.

"На срещата ЦИК ще изложи своето становище и направения от комисията анализ на проведените избори", добави той.

Радев бе помолен да коментира и думите на френския президент Еманюел Макрон за "българските банди".

"Няма български мигранти. Нека да е ясно, че България за разлика от други страни е член на ЕС - и свободата на движение е тяхно право. Външната политика е деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешен пиар. Макрон даде заявка за европейско лидерство, което ще се реализира много трудно с този тип говорене", посочи той по адрес на френския си колега.

Както е известно, българското външно министерство реагира светкавично с връчване на протестна нота и привиквайки (идния понеделник) френската посланичка у нас. За което Радев намекна, че е прибързана реакция:

"Подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и много внимателно анализирани, за да не се стига до непремерени реакции. За нас е много по-важно да имаме френската подкрепа за пакета "Мобилност", Шенген, членството на Северна Македония в ЕС", изброи Радев и допълни, че т.нар. мигранти не са проблем пред френското и българското правителство. 

Късно снощи премиерът Бойко Борисов обяви, че президентът Макрон се е свързал с него и го е уверил, че не е критикувал български граждани, работници, институции. 

Малко по-рано през деня, след своето гласуване, главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че очаква в "обозрим срок" решение от страна на държавния глава по подписването на указа за назначаване на Иван Гешев за негов наследник. По този повод днес Радев заяви:

"Това е един много обемист документ, моят екип работи по въпроса."