Звездата от холивудския франчайз "Железен човек" Робърт Дауни-младши огласи условието, при което е готов да изиграе за четвърти път симпатичния изобретател с добро чувство за хумор и неогъваща се броня. В интервю за изданието Deadline актьорът заяви, че ще се снима във филма само и единствено ако режисьор бъде колегата му Мел Гибсън. 

"Един такъв филм ще бъде просто зашеметяващ!", заяви емоционално Робърт.

Двамата с Мел са приятели отдавна. Преди време именно Гибсън помогна на Дауни да се върне на екрана след период на дълго забвение и тежка депресия. Двамата играха заедно във филма Air America (1990), като Мел Гибсън настоял Робърт Дауни-младши да участва, въпреки че тогава той бил зависим от наркотиците. "Никой не ме искаше, а той ме включи в екипа. Той ме научи на много неща, дори на кураж", каза актьорът, който след това преживя истински ренесанс в кариерата си.

После Робърт защити на всеослушание Мел от постоянните нападки към него след бурните събития в личния му живот. Гибсън бе обвинен в антисемитизъм, хомофобия и расизъм в свои изказвания, а раздялата му с украинката Оксана Григориева бе шумно отразена в медиите.

Напомняме, че преди година Робърт Дауни заяви, че повече няма да участва в евентуално продължение, макар че точно "Железен човек 3" го направи най-добре платения актьор в света за тази година"Всеки филм като този отнема 2 години от живота ми. За някого това може да е нормално. Но точно сега аз не съм на 42, а на 50, имам две малки деца вместо едно пораснало, а също и 8 проекта, с които се занимава компанията ни Team Downey", поясни тогава Робърт причината за отказа си.

Сега явно е размислил и се опитва да помогне отново на приятеля си. Колкото до Мел Гибсън - след големия "Оскар" (за "Смело сърце", 1995), след разтърсващия "Страстите Христови" (2004) и след концептуалния "Апокалипто" (2006) - смятаме, че никой няма право да се съмнява в режисьорските му качества. Пък били те поставени в услуга на един типичен блокбъстър.