Арестът на бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев по подозрения в купуване на гласове е най-сериозното нарушение около балотажа на местните избори. Не липсват обаче и традиционните опити за оказване на влияние върху изборните резултати.

Масово купуване на гласове в ромски секции 

Жалби срещу масово купуване на гласове, предимно в ромски секции, са изпратени от щаба на една от кандидатките. Към 16.00 часа от 20 сигнала за нарушения до ОИК, ЦИК, главния прокурор и МВР, повече от половината са за платен вот. Останалите са за белязани бюлетини, организиран вот и публикувани екзит полове в сайтове, което е в нарушение на Изборния кодекс, съобщиха от щаба ѝ.

Основно сигналите за масово купуване на ромски гласове са в 34-а, от 58-ма до 67-ма, и 75-а секции в кварталите „Красна поляна“, „Факултета“. А също и в кварталите „Слатина“, „Нови Искър“, в район „Илинден“ и с. Филиповци.

До момента единствената реакция по подадените сигнали е от 3-то РУ към СДВР, откъдето заявиха, че не могат да осигурят полицейско присъствие във всички секции на територията на Столична община.

А бюлетина за районен кмет?

Политическа формация изпрати сигнал до ОИК-София за секция 005, 66 в СУ "Филип Станиславов" в район "Овча Купел", както и в мобилните секции, че "на гласуващите не се подават бюлетини за избор на районен кмет, а само след поискване – като първо се разяснява, че гласуването за районен кмет не било толкова важно".

Обиск и подозрения за кафе с алкохол

В неделя по обяд в къща в плевенското село Буковлък нахлуха жандармерия и полиция. Предполага се, че в този дом се купуват гласове. Сградата се намира срещу ОУ „Климент Охридски” в селото. Това е втората акция за последните 24 часа в района. В деня на размисъл бяха задържани четирима души по подозрения за купуване на гласове.  

Две от трите секции в Буковлък отвориха навреме. Третата – с 20 минути по-късно заради успал се председател на комисия. Първият сигнал за нарушение бе за председател на секция, който употребява алкохол.

"Бяхме изпратени от Общинска избирателна комисия да констатираме има ли нарушения, свързани с подадения сигнал, който е, че председателят на 102-ра комисия употребява кафе с алкохол. Всички членове на СИК категорично заявиха, че няма такова нещо. Имайте предвид, че в СИК са представители на всички политически сили", заяви Пламен Иванов, секретар на ОИК - Плевен.

"Готов съм на проверка с дрегер. Пил съм само две кафета", заяви Стефан Иванов, председател на СИК.

Селфи с бюлетина

Сигнал за селфита с бюлетини проверява общинската избирателна секция в Сунгурларе. В общината един срещу друг се изправят кандидатите на ГЕРБ Георги Кенов и на ДПС Хатидже Георгиева. Според сигнала избиратели били принуждавани да си правят селфите в тъмната стаичка, за да документират, че са гласували за "правилния човек".

От село Съединение пък била подадена жалба за намеса върху работата на членовете на тамошната комисия.

Избирател е бил засечен от членове на СИК да снима бюлетина в тъмната стаичка в град Шивачево, община Твърдица. Това съобщи Мария Иванова, говорител на Общинската избирателна комисия в Твърдица.

За да се потвърди, че е снимал бюлетината, се е наложило съдействието на полицията.

"Помолили го да покаже апарата - дали е заснето, той отказал. Казал, че не е заснел, а те чули щракането на апарата. Изобщо се е получила една лека гонка да искат апарата му. Имаме обяснение в смисъл протокол от СИК за случая", обясни Иванова.

От полицията в Сливен потвърдиха за случая и обявиха, че той е от компетенциите на ОИК в Твърдица и ЦИК.

За подобен сюжет - снимка с бюлетина, която да удостоверява "правилно" подадения вот, сигнализираха и от партия в Перник.

Купуване на гласове

В Перник една политическа сила сигнализира ОИК за множество нарушения в първите часове на изборния ден. В изборните секции в кв."Рудничар" гласуващите масово използвали телефони, за да заснемат начина, по който са гласували. В сигнала пише още, че кандидат за кмет на гр. Батановци агитира гласоподаватели пред изборна секция, същото правел и досегашният кмет на с. Витановци пред секцията в селото.

Член на СИК в пернишкия кв. "Изток" също е агитирал за един от кандидатите за кмет на общината пред секцията. 

Има още две жалби за купуване на гласове - в кв. Бела вода и в района на 6-то СУ и 12-то ОУ. Описва се, че лица, придвижващи се с джипове, предлагат на гласоподавателите да гласуват за определен кандидат срещу заплащане

Подпис и печат на празни протоколи

Във Варна партия подаде жалба в Общинската избирателна комисия заради груба намеса в работата на секционните комисии с номера 33 и от 71 до 81 в СУ "Елин Пелин".

"Застъпници на опонента изискват от членовете на СИК да положат печат и подпис на празни копия на протоколите за отчитане на изборния резултат. Изложеното противоречи на изборните правила и представлявагрубо вмешателство в работата на комисиите", се посочва в жалбата.

Ваучери с лекарства 

Районната прокуратура в Добрич разследва сигнал за раздаване на ваучери за лекарства в деня за размисъл. Сигнали до ОИК са подадени и за масово извозване на избиратели, както и за агитация на чужд език в Секционна избирателна комисия.

Първият сигнал, подаден до ОИК в Добрич, е за извозване с микробус, облепен с агитационни материали на един от кандидатите в балотажа, на гласоподаватели към секция в училище "Панайот Волов".

Вторият е за агитация на чужд език, извършена в от зам.-председател на СИК в училище "Любен Каравелов". Сигнал и до ОД на МВР е подаден за нарушение в деня за размисъл. В него се посочва, че са били раздавани ваучери за закупуване на лекарства от верига аптеки, като хората са били агитирани за кого да гласуват.

Полицията е извършила проверка на аптеката, сигналът е отнесен и до Районната прокуратура в Добрич.

Кебапчетата - неувяхваща класика 

На втория тур пред изборните секции в ромския квартал "Нов път" на Видин се продават кебапчета.

Пред секциите в училището в квартала има опашки и голям интерес както да се гласува, така и да се купят кебапчета, съобщи БНТ в репортаж от Видин. От Общинската избирателна комисия не успяха да кажат дали търговията пред секциите е нарушение.

"Ще направим проверка и ще видим дали има някакво нарушение, но без да съм се запознал в детайли със случая, не бих желал да коментирам", каза председателят на Общинската избирателна комисия в града Павел Петков.

От Общинската избирателна комисия разпоредиха на секционните комисии да проверят дали материалите са поставени на 50 метра от избирателните секции.

Попълнени примерни бюлетини

За купчина попълнени примерни бюлетини в кметство, с отбелязан номер за точно опредена партия и кандидат за кмет. Tова видя бТВ ни в кметството на малко населено място, на бюрото на счетоводителката.

Хората в селото разказват, че направените на компютър и принтирани бюлетини са образец - как и за кого да се гласува на балотажа за общински кмет. Отбелязаната партия е същата като тази, издигнала кмета в селото. В махалата в селото отричат да са виждали подобни бюлетини. По закон, агитация в общински и държавни институции е напълно забранена. Това доведе до засилено полицейско присъствие в селото, което ще продължи до края на изборния ден.

Едни изключително ангажирани избиратели

Около 19 ч пък БНТ съобщи за необичайно струпване на избиратели в секция в Шумен. Около 100-150 души от ромски произход излезли да гласуват с падането на тъмните часове на денонощието, разказа репортерът на телевизията. Пред него те коментирали, че идват в този час, защото по-рано през деня били професионално ангажирани. Неофициално обаче му разказали, че са получили стимул от 40 лева и били извозени с автобус. 

А в русенската ромска махала жител се оплака, пак пред репортер на БНТ, че само той не е получил 20 лева.