ГЕРБ печели кметското място в родния град на лидерката на БСП Корнелия Нинова Мизия, показват предварителните данни от проведения балотаж. Очаква се там начело да застане Валя Берчева от партията на Бойко Борисов. Левицата няма свой кандидат, а подкрепя този на НДСВ - Виолин Крушовенски. Той всъщност е досегашният кмет на града и данните са, че губи вота. 

Созопол също върви към това да има нов кмет - той обаче е от БСП, показват предварителните данни от вота в малката, но богата морска община. Кандидатът на левицата Тихомир Янакиев води убедително, съобщи бТВ. Бившият кмет Панайот Рейзи, който на предишни избори бе от ГЕРБ, а преди това и от други партии, на тези избори се кандидатира само за общински съветник. Според бТВ обаче сега той се е заключил в офиса на ГЕРБ и е заявил, че е обиден на жителите на Созопол и не е очаквал такъв резултат. Според него развитието на морската община ще спре през следващите 4 години.

Въпреки рекордната активност миналата неделя – 70%, за първи път от 12 години морската община Созопол избра кмет на балотаж между кандидатите на ГЕРБ и БСП, припомня телевизията. 

От 12 години общината беше управлявана от обвинения за злоупотреба с общински средства преди половин година, но неосъден Панайот Рейзи.

Друга любопитна община - не само на тези избори - е Галиче.

Съпругата на Ценко Чоков изгуби изборите, в кметския стол сяда кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов, който бе на поста и досега.

Това сочат първите данни, съобщава Нова тв.

„Благодаря на всички жители, които ме подкрепиха. Печелим с над 140 гласа”, заяви Страхил Стоянов.

От щаба на Стоянов посочиха, че с тази победа на Страхил приключва ерата на страха и на генерирането на криминални новини от Галиче.

В последните дни в селото имаше сериозно напрежение. На балотажа беше и жената на небезизвестния бивш кмет на селото Ценко Чоков.

В деня на изборите Галиче се събуди със засилено полицейско присъствие и жандармерия. Решението за извънредна охрана дошло след постъпили сигнали, че Ценко Чоков принуждава и заплашва хората да гласуват за жена му.

Един човек се осмелява да разкаже пред камера, но в гръб, защото го е страх.

„Всяка вечер ходи по домовете на хората и ги притиска. Ходят 5-6 коли. Прави си някакъв списък и като не му излязат хората, започва да ги притеснява”, разказва анонимният свидетел.

Мъжът твърди, че Чоков заплашвал с отмъщение тези, които не гласуват за жена му.

„Казва, че ще ги убие. Ще ги унищожи. Или палежи или побоища. Той ше види кой, за кого е гласувал”, разказва свидетелят пред NOVA.

В полицията са подадени няколко такива сигнала. Чоков отрича. Намираме ме го в училището в Галиче. В деня на балотажа, той е застъпник.

„Стига с тези евтини трикове. Вие ги измисляте и после ми давате трибуна да се оправдавам”, заяви Чоков.

86-годишната Райна Диланова от Галиче е една от заплашваните. Възрастната жена живее сама с болния си син. Чоков казва, че ходил до дома на възрастната жена, но само за да й даде покана за митинг на жена му по време на кампанията. Така се озовал и при другите хора от селото.

„Аз съм давал покани на 500 семейства от цялото село. А с мен имаше поне 30 отговорни хора от селото”, заявява Чоков.

Ако не гласуват за жена му, хората в Галиче трябвало да възстановят парите и от изяденото и изпитото на предизборните митинги на жена му, твърдят още в селото. Нищо от това обаче, според Чоков, не било вярно. Победа на жена му, не била на живот и смърт.

"Демократична България" пък взима кметски пост в Долна Оряховица срещу ГЕРБ.