На местния вот се допусна изкривяване на изборния процес и на демокрацията, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференцията след вота днес.

Лидерът на Движението първо се похвали с успехите на изборите, като обобщи, че ДПС има 35 кметове на общини, 4-5 като част от коалиция, и "един независим, който беше от ДПС". 916 са общинските съветници на Движението, 18% от всички, а кметовете на кметства - над 35% от всички.

"Тоест решението на нашия коалиционен съвет, че на тези местни избори ние ще си запазим влиянието на местната власт, и там където можем - ще го увеличим, вече е факт. Категорично е увеличено. И географията е разширена", каза Карадайъ.

После обаче поде остра критика срещу управляващите. Първо маркира редовните теми на ДПС по отношение на изборния закон - забраната за агитация на майчин език и правилото за уседналост, което не позволява на голяма част от избирателите на Движението извън страната да гласуват на местните избори. 

"Тези избори са ярък пример за некомпетентност на избирателните комисии, тяхното ароганто поведение и правен нихилизъм. Допускаха нарушения и приемаха решения в противоречие с Изборния кодекс. Регистрираха кандидати, които не отговаряха на изискванията на закона. Това позволява съмнение за легитимността на избраните кметове и въобще за местната власт. С бездействие дадоха възможност да извършат множество нарушения. Допусна се изкривяване на изборния процес и на демокрацията", заяви той.

Но не посочи конкретни примери и заяви, че затова ще е нужна отделна пресконференция. След това иронично поздрави ГЕРБ с "демократично проведените избори в Дулово, Доспат, Чепеларе - ако това е разбирането за демокрация".

"Държавният апарат беше превърнат в маша за печелене на избори и то в най-уродливата им форма - чрез заплахи, натиск и репресия. Социални работници, директори на училища, учители, ВиК служители, полицаи и така нататък - всички бяха включени активно в незаконната кампания на управляващите", каза още лидерът на ДПС.

И обяви, че в такава среда на "популизъм, омраза, на противопоставяне, агресия" не могат да се правят демократични избори. 

"На този фон обаче ярко се очертава поведението на избирателите на ДПС. Мощно се противопоставихме на натиск."

И повтори тезата си от кампанията, че Движението за права и свободи "преди 30 години докарахме демокрацията в нашата родина" и продължават да са "пазители на мира и демокрацията".  Накрая завърши с изброяване на населени места, които ДПС е спечелило - "Маджарово, Кърнево, Исперих, в коалиционна форма Девин, Гълъбово, Димово, Белоградчик…" и завърши с "продължаваме напред".