"Аз няма да се откажа. Ще намеря начин и форма тази гражданска енергия да не бъде пропиляна, да бъде фокусирана за постигането на реална цел - промяна на модела в София и България."

Това обяви Мая Манолова в изявление след балотажа.

Тя допълни, че ще обясни как точно ще стане това, след като станат ясни окончателните резултати от втория тур на кметските избори в София.

"Повече не трябва да допускаме хората, които ще ни управляват, да бъдат избирани със силов и с купен вот", добави тя.

Манолова каза, че щабът ѝ продължава с паралелното броене на бюлетините и според неговите резултатите между нея и Йорданка Фандъкова разликата се е стопила до 3 на сто.

Първоначално резултатите от екзитпола на три социологически агенции сочеше над 10 на сто преднина на сегашната кметица на София, по-късно при паралелното броене на "Алфа рисърч" ття намяла до 5 на сто.

И отдели основно изявлението си на купуването на гласове.

"Благодаря на всички, които гласуваха по съвест. Останалите знаят колко струва съвестта им. Благодаря на всички, които се изправиха в битка за достойнството си", каза тя.

После добави, че е дала всичко от себе си в "една трудна, жестока и нечестна кампания".

"Наистина дадох всичко от себе си", повтори тя.

Подчерта, че в нито един момент "не отговорих на вандалските актове с вандализъм, на купуването на гласове, на агресията с агресия".

"Вдъхновението на хората беше по-важно от манипулациите и черната кампания. Ще бъда пределно искрена, ако ме питате от какво ме  е страх. Не ме е страх от загубата, от принудата, от силовото постигане на резултат. Не съм страхлив човек и вие го знаете", с патос продължи Манолова.

После обясни от какво я е страх. И разказа как един от кандидатите за райони кметове по обяд ѝ казал - "нищо не мога да направя, пред очите ми купуват гласове, полицаите го виждат".

Според Манолова това е истинската опасност - "безнаказаното и безобразно купуване на гласове в полза на управляващата партия ГЕРБ+".

"Силово се склоняват хора да гласуват, правоохранителните органи действат селективно, не реагираха на конкретни сигнали, които подадохме. На улицата се купуваха гласове. Властта няма страх от закона и срам от хората", изброи тя.

На изборите спечелили гражданите. Те показали как може да бъде преодолян моделът на еднопартийна власт, показали "пътя, по който този модел може да бъде демонтиран".