По данни на чешкото контраразузнаване китайските тайни служби действат все по-активно в страната, опитвайки се да вербуват служители от органите за сигурност. Това заяви вчера в телевизионно предаване Ладислав Щиха, прессекретарят на националната Служба за сигурност и информация - контраразузнаването на Чехия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По думите му това е нова тенденция в дейността на китайските тайни служби. По-рано интересът им е бил насочен главно към дейци на чешката наука и промишлеността. Имало е и опити за вербуване на някои политици.

Според Щиха това става предимно когато чешки граждани, събудили интерес у китайските тайни служби, посещават КНР. Китай поема изцяло разходите за пътуванията им и ги обкръжава с повишено внимание. Следват предложения за сътрудничество, чийто характер далеч надхвърля установените рамки.

Дейността на китайските и на руските тайни служби застрашава в най-голяма степен сигурността на Чехия, заяви преди две седмици директорът на контраразузнаването Михал Коуделка. В отговор президентът Милош Земан каза в четвъртък, че на шефа на ведомството "зад всеки ъгъл му се привижда китайски или руски шпионин" и му препоръча да концентрира усилията си върху борбата с корупцията.