Специалната награда на Съюза на българските журналисти (СБЖ) за Специален принос към българската журналистика бе връчена на тържествена церемония в Деня на народните будители Искра Ангелова и предаването, която тя пише, измисля и води вече 14 години „Нощни птици“. 

"Нощни птици" неотдавна бе свалено от ефир със заповед на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Искра Ангелова излезе на сцената заедно с екипа си – с бенда на предаването, режисьорката Милена Гетова и първия продуцент на "Птиците" Емил Розов, а музикантите Мишо Шишков, Владимир Михайлов и Петко Славов изпълниха емблематичната песен, която БНТ пускаше винаги по време на протест Let It Be“. Те поздравиха присъстващите в залата и с песента на Васко Кръпката „Нека бъде светлина“.

„Много благодарим. За нас наистина това е най-високото отличие, което бихме могли да получим – ние имахме нужда от подкрепа. Ние имахме нужда от надежда, ние имахме нужда някой да признае това, което тихо и скромно, кога в събота, кога в неделя вечер, кога от 11, кога от 12 през нощта, през последната година, слава Богу – от 22 часа в петъчната вечер – правехме 14 години. Като едни пчели. Защото ние наистина никога не сме се взимали много насериозно - отбеляза дългогодишната тв водеща.. 

Тук е много важно да кажа, че в един предизборен период, в който много точно всички съдят и мерят кой продал душата си, кой изопачил вчерашните си думи, кой застанал против вчерашните си принципи и позиции, ние – и това мога да заявя съвсем отговорно и открито – никога не сме направили компромис."

Тя допълни още:

"И в „Нощни птици“ никога не е звучал попфолк, не е звучала чалга. Т.е. - ние не участвахме в подмяната, която се извърши през последните 20 години, в подмяната на културните ценности, в ловката смяна на примерите, излъчвани публично, за да образоват и да възпитават нашите деца.“

Ето и още от думите й:

„Аз все говоря в сегашно време, все забравям – нас ни спряха. Спряха ни.

Сега искам да ви кажа две думи за свободата. Аз не съм си представяла, че ние ще се окажем дисиденти, защото каним артисти, поети, художници, писатели, хора на изкуството, интелектуалци. Че изведнъж ще бъдем спрени от цензурата на властта.

Винаги съм смятала, че изкуството (освен по време на режимите) е над тези неща, недосегаемо. Аз винаги съм опитвала да казвам това, което мисля през изкуството, винаги съм ценяла и съм се възхищавала изключително много на хората на изкуството – всъщност това е и което 14 години правим в „Нощни птици“ – ние показвахме на България нейните примери, нейния елит, нейните най-талантливи, най-способни, най-интелигентни и най-интересни хора. Хората, които трябва да бъдат за пример.

Защото след 100 години никой няма да помни кой е бил министър председател или президент, министър на някое министерство или директор на БНТ по времето на Гена Димитрова, Владимир Димитров Майстора, Рангел Вълчанов, Апостол Карамитев, Невена Коканова, Милчо Левиев, Минчо Минчев, ФСБ и "Щурците", Георги Господинов, Леон Даниел, Георги Марков или Пейо Яворов.

Спомням си, че първия път, когато изпитах удоволствието и риска от това играене „ва банк“, беше, когато бях в девети клас, в 22-а гимназия и подкрепена от нашата класна „другарката“ Руневска, организирах с моите приятели и съученици рецитал по стихове на Стефан Цанев. И тогава само дето не ни изхвърлиха от училище, заплашваха ни, че ще ни намалят поведенията, караха ни се, и накрая ни казаха: „Вие явно не сте разбирали онова, което правите.

И аз много се обидих. Станах и казах: „Как да не сме разбирали какво правим??? Напротив, другарко директор, чудесно разбираме онова, което правим. Рецитираме неудобни стихотворения!"

Светла Каменова, член на УС на СБЖ обобщи причините за връчването на наградата така:

„С голямо удоволствие номинирах предаването „Нощни птици“, тъй като твърдя, че това предаване няма аналог в българския ефир. Това е най-естетското, смислено и в същото време – най-приятно поднесено предаване в българския ефир. Поздравявам ви.“

БНТ получи още две награди – за Сънчо (което беше спряно и преместено в БНТ 2) и за годишнината си.

"Честито на будителите от „Нощни птици“. А ние знаем, че и след най-тъмната нощ изгрява слънце", написа още Искра Ангелова.