Еманюел Макрон дължи извинение на българския и на украинския народ, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред бТВ.

Според него МВнР е постъпило правилно, като е връчило протестна нота във френското външно министерство, а коментарът на френския президент, независимо от това как е бил преведен, е обиден за България.

Това коментира Каракачанов в предаването „Лице в лице”.

Както Клуб Z пика, днес френската посланичка у нас Флоранс Робин е казала на зам.-министърът на външните работи Петко Дойков, че думите на Макрон са били извадени от контекста и грешно интерпретирани.

„Въобще целият контекст е негативен спрямо българите и спрямо украинците. А беше ли разбран правилно, когато пакетът „Мобилност” ощети стотици български и европейски фирми? Аз смятам, че той дължи извинение на българския народ, но и на украинския.

От една страна говорим за европейски ценности, а в момента, в който ти трябва да ги проявиш като държавник на голяма държава, българите са ти пак нещо виновни, българите пак са втора категория хора и дори заявяваш, че предпочиташ мигранти от Африка пред българи и украинци”, коментира военният министър.

Той подчерта, че подкрепата на Франция е важна за България, но по-важно било достойнството на българския народ.

За местните избори

Според Каракачанов трябва да се въведат реформи в изборното законодателство, така че да се пресече купеният вот, като например въвеждането на образователен ценз. Друго решение според него е гласуването да бъде задължително или кандидатите и партиите да не се обозначават с номера в бюлетините.

Относно кандидатурата на ВМРО за изборите в столицата – Ангел Джамбазки, и критиките, че той е универсален кандидат на партията за всеки вот, независимо какъв е той, Каракачанов коментира:

„Джамбазки имаше най-ясни идеи какво трябваше да се прави в града. Той не се яви на тези избори, както други кандидати, за да създава нов политически проект около себе си или да реанимира поовехнал партиен вот. Той беше максимално коректен в кампанията, лансираше идеите си, а не използваше кампанията, за да плюе кмета на София”.