Открито купуване на гласове, голям брой недействителни бюлетини и апатия у избирателите - това са три от акцентите от анализа на приключилите местни избори. Такава обща оценка сподели лидерката на БСП Корнелия Нинова пред бТВ.

Тя отново отчете, че партията й е повишила подкрепата, печели кметския вот н 62 общини и се връща в управлението на 4 областни града. Потвърди и намерението на БСП да поиска повторно броене на бюлетините за кмет на Шумен, където разликата между спечелилия Любомир Христов от ГЕРБ и кандидата на левицата е едва 77 гласа при 400 отчетени невалидни бюлетини.

И изрази надежда, че крайният резултат, ако има проверка на резулатите, може да е пети областен град за БСП. 

Нинова призна, че левицата не е спечелила позиции в големите градове София, Пловдив и Варна, но ГЕРБ губи в Ямбол, Благоевград и Банско. По думите й обаче не това е сериозната дискусия.

"Това ли трябва да ни е анализът - Борисов да казва: "Вас ви няма в Пловдив", аз да казвам: "Вас пък ви няма в Ямбол"? Сериозните неща са ниската избирателна активност, недействителните бюлетини, апатията у хората - това е, за което всички трябва да говорим", смята соцлидерката.

Според соцлидерката в градове като Русе, Перник, Благоевград, където левицата има избрани кметове, "се случи вълна, много висока реакция за промяна и обединение - това е причината да успеем в тези случаи". И се обърна към ГЕРБ:

„Знам кое ги боли, че надпартийни кандидати събират повече подкрепа, извън БСП."

"Борисов го е яд, че са се обединили хора срещу неговото управление. Изпуска си нервите, говори обиди персонално към хора, това не е политика. Това показва страх, безсилие и яд”, заяви Нинова.

По повод заявката на Борисов, че ще започне промени в ГЕРБ и ще наложи мандатност при номинацията на кметове - тоест няма да бъдат издигани хора за повече от 3 мандата във властта, лидерката на БСП обяви: 

„Борисов тръгва моя път, но не стига до край и може би е късно. Аз тръгнах по този път преди три години и си нося тежкия кръст. Той каза, че ще наложи ограничен брой мандат за кметовете, аз направих това преди 3 г. за депутатите. Партиите трябва да започнем да се променяме отвътре. Това при нас предизвика много болка и напрежение, но навън започнахме да вървим нагоре".

БСП наложи и мандатност на председателя, докато Борисов иска да бъде вечен” .

По повод сигналите за купуване на гласове и контролирания вот на тези избори, Нинова обобщи: 

"Този път купуването на гласове беше много крайно и агресивно, много открито и без притеснения. Но събирането на доказателства не е работа на партиите, ние трябва да даваме сигнали, а полицията и прокуратурата да разследва. Да купуваш гласове, трябва да имаш ресурс. Ресурсът е в управляващите.  Ние се изправихме с 1 лв. субсидии срещу милионите на управляващите. Не е сериозно да ни обвиняват нас в купуване на гласове, това е подигравка", каза Нинова.

Корнелия Нинова обяви, че се е чула с Мая Манолова след вота, за да я поздрави за добрия резултат, но двете не са говори за бъдещи политически планове, нито какви са намеренията на Манолова оттук нататък. За вота в столицата лидерката на БСП допълни, че партията и Манолова са вървели заедно, защото това е кандидатът, който левицата подкрепи.

"Гласовете за листата на БСП в София показват двойно увеличение на резултата – от 7 ще имаме 15 общински съветници, това е партийният вот. Вотът, който Мая събира, акумулира и допълнителна енергия, тя събра вот на БСП и на други партии, които искат промяна"

Лидерката на БСП изненадващо разкритикува евродепутата от партията Елена Йончева. Причината - преди европейските избори заявката бе, че Йончева ще се боли с корупцията у нас от Брюксел. Нинова заяви, че очаква повече действие.

БСП ще предложи алтернативен държавен бюджет на този, който предложи Министерския съвет - под формата на предложения за промени, както изисква процедурата.