Една пета от народните представители, или 48 депутати да имат право да поискат от Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани временно главния прокурор. Това предложи Иван Брегов, правен експерт в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Пред БНР той припомни, че няма способ, по който да бъде проведено ефективно разследване срещу главния прокурор, докато той изпълнява мандата си. За да може да бъде извършено такова разследване, той трябва да бъде временно отстранен.

"Ние предлагаме по инициатива на 1/5 от народните представители да се поиска от ВСС да отстрани временно главния прокурор. Като решението остава в правомощията на ВСС, така не се изземват никакви негови компетенции и се запазва балансът между изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Тази мярка се прилага единствено и само по отношение на главния прокурор", каза Брегов.

Според него ВСС може да взема това решение с обикновено мнозинство на пленума. Брегов обясни, че търсените реформи не могат да станат само със законодателни промени, а трябва да се повдигнат и конституционни дебати.

Той припомни, че до 1 октомври 2019-а г. България е трябвало да представи мерки за това дали имаме процедура за ефективно разследване и отстраняване на главния прокурор. Брегов обясни, че този проблем е бил идентифициран с осъдителното решение по делото "Колеви срещу България".

"На този етап единствено са отчетени действия в тази посока, представен е и законопроектът на Министерството на правосъдието за анализ от Венецианската комисия. Пакетирането на председателите на върховните съдилища и главния прокурор не се препоръчва като мярка и концептуално е критикувана тази визия на правосъдното министерство", каза още Брегов.

Той допълни, че има много анализи на прокуратурата, според които, от една страна, трябва да бъде намалена властта на главния прокурор и от друга - да бъде преформатирана прокурорската колегия във ВСС, така че да бъде свалено "неговото деспотство в този орган".