Административният съд в Сливен отсъди в полза на местен свещеник, който искал да прати децата си на детска градина неваксинирани.

Отец Евгений Янакиев и съпругата му Венелина пуснали жалба срещу Районния здравен инспекторат - Сливен, който спрял децата им от детска градина заради това, че нямат задължителни ваксини. Комисията за защита от дискриминация обаче отсъжда в полза на РЗИ и семейството се обръща към съда.

На първа инстанция АС решава, че това действие е незаконно и дискриминира децата. Свещеникът нарича решението "пробив в битката ни с ваксините" в местните медии.

Янакиев е известен както с тезата си, че ваксините са опасни и създадени само, за да печелят пари "големите корпорации", така и с призиви за насилие към хомосексуалните. 

Защитата на семейството изтъкнала доводи, в които цитирала смъртни случаи, предизвикани от ваксини, които подчертават, че "ваксинациите са ненадеждно средство за предпазване от болестите". Медицинската литература също съдържала "не малък брой проучвания, документиращи провала на ваксините", изтъкнали юристите.

Още по-забележителен е коментарът на съда по отношение на причината, поради която РЗИ-Сливен забранява децата да ходят на детска градина - че ще поставят в опасност другите деца. Съдът "не намира логика" в изразеното становище.

"Целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет на определена възрастова група лица. Съобразно ЗЗ, Наредба № 15/2005 г. и Имунизационния календар, наличието на поставена ваксина срещу определено заболяване (в случая посочените тези в детска възраст) предполага създаване на траен имунитет у детето, поради което и не следва да съществува риск от заразяване."

Съдът не се е допитал до експерт във връзка с решението - иначе вероятно би установил, че първо, ваксините не работят на 100% и разчитат именно на максимален брой имунизирани хора, за да блокират болестите, и второ, има деца, които не могат да се ваксинират поради други здравословни състояния, и чието здраве и живот зависи именно от високото ниво на обща имунизация.

Клуб Z се свърза със РЗИ-Сливен и научи, че от там ще обжалват решението на Административния съд на по-висока инстанция.