Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Казусът с арестувания за купуване на гласове несебърски кмет Николай Димитров, който спечели нов мандат, докато беше зад решетките, и то от първия тур, става все по-заплетен. Формално Димитров трябва да се закълне като легитимно избран с 59,49% от гласовете и това трябва да стане на 11 ноември.

За тогава областният управител Вълчо Чолаков е свикал първото заседание на местния парламент. Димитров обаче е все така в ареста, като му е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Самият Чолаков изпрати писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), с което моли ЦИК да вземе становище и да разтълкува закона за местното самоуправление. В закона е записано, че „първото заседание на новоизбрания общински съвет се свиква от областния управител и се провежда в 14-дневен срок от обявяването на резултатите от изборите“. А преди началото на самото заседание „ новоизбраните общински съветници и кметове полагат клетва“.

Днес избирателната комисия разгледа молбата на Чолаков и взе решение да не взима решение. Мотивът: ЦИК не може да тълкува закона за местната власт – няма такива правомощия. Пред Клуб Z говорителят на Комисията Александър Андреев посочи, че страна по казуса не може да бъде и Общинската избирателна комисия и той е в прерогативите на областния управител.

Междувременно адвокатката на Димитров Ина Лулчева писа до прокуратурата с искане да измeни мяpĸaтa зa нeoтĸлoнeниe нa Hиĸoлaй Димитpoв oт зaдъpжaнe пoд cтpaжa в пo-лeĸa. Лулчева се мотивира с изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация за полагане на клетва и то в точно определения двуседмичен срок. Пише също така, че по същество това е подмяна на вота на избирателите. Позовава се и на Koнcтитyциятa и по-точно, че се зaбpaнявa нa oбвиняeмия дa ce нaлaгaт oгpaничeния, ĸoитo нe ca нeoбxoдими зa ocъщecтвявaнe нa пpaвocъдиeтo.

Николай Димитров бе арестуван два дни преди вота на 27 октомври. От килията той беше преизбран на първи тур за четвъртия си мандат. На 31 октомври апелативният спецсъд реши, че той и още двама от арестуваните заедно с него новоизбрани общински съветници, остават за постоянно в ареста. Обвинени са за организиране на престъпна група за купуване на гласове.

Сега топката е в полето на обвинението.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.