Бившият омбудсман Мая Манолова, която загуби с около 20 хиляди гласа избори за кмет в София заяви, че засега няма да прави партия и обмисля да инициира форум за проблемите с изборните манипулации и купуването на гласове.

„Не, няма да правя партия. Няма да правя партиен проект. Зная, че има огромни страхове и затова го казвам.“, заяви Манолова пред бТВ.

Каза обаче даде знак, че ще продължи активно да се занимава с политика. И разказа, че с нейния екип обмислят да създадат гражданска инициатива срещу едноличната власт, която да стъпи на демократичните ценности. И изброи: свободата на словото, съдебната реформа, честната бизнессреда, разпределянето на публичните средства.

„Да, има гражданска енергия и очаквания да продължа да дишам срещу едноличната власт. И ще продължа да го правя.“, каза Манолова. 

Тя отново повтори, че на тези избори е имало огромно купуване на гласове и манипулации. Затова и обжалва резултатът в София. 

Бившият омбудсман показа протоколи, в които графите за Манолова и Фандъкова са празни, предварително подготвени с подписи и мокър печат. Според нея те са били попълвани след като е минало гласуването.  

„Променяни са резултати колкото пъти са си искали.“, твърди Мая Манолова. 

„Не очаквах, че е възможно в София да се купуват гласове. При малка разлика това е абсолютно възможно. Купуваха се не само в ромските махали, но и в Обеля пред „Била“. Подавахме сигнали, правоохранителните органи не реагираха.“, каза още Манолова.  

И посочи, че подобни сигнали е имало в Плевен, Русе, Благоевград, където „властта стигна дъното в манипулацията и фалшификацията на тези избори“.

По думите й държава, която може да си позволи да има предварително подписани протоколи, 5 милиона ЕГН-та да изтекат от НАП, не може да си позволи честни избори.

Мая Манолова благодари на всички, които са гласували за нея, макар и да са я нарекли „крива щанга“, с която да се демонтира управлението на ГЕРБ. И призна, че е гласувала за Константин Павлов –Комитата, който беше избран за районен кмет на „Лозенец“ от листата на Демократична България. 

„Моите близки бяха размазани от тази некоретна кампания. Извиних им се“, каза накрая Манолова.