В нов епизод от своята поредица "Делото КТБ: Липсващите имена" от Антикорупционния фонд проследяват многократните появявания на инициалите "Д.П." в документите по делото КТБ и как това не е направило впечатление на разследващите.

Клуб Z припомня, че по думите на наблюдаващиа прокурор Иван Гешев вътре го няма името на Пеевски, но ги няма и Обама, и Путин...

Позовавайки се на документите в обвиненителния акт от 1360 тома, авторите от АКФ откриват, че в писма, записки, приложени документи и работни документи на ръководството на затворената банка се говори не само за официалните кредити на фамилията Пеевски, а за задължения на много по-сериозен списък, наричан “фирмите на семейството", "фирмите на фамилията" или "фирмите на ДП”.

Те възлизат на поне 575 млн. лева. 

Тъй като в последните обвинения срещу бившия депутат и издател на "Дума" Николай Малинов за шпионаж бе намесен и Цветан Василев, авторите припомнят разпит на Малинов от 2015 г. Днешният обвиняем като руски шпионин е и единственият от над 400 разпитани в следствието, който споменава сегашния едър собственик на много бизнеси Пеевски, който обаче по онова време нямаше нищо на хартия:

„Имали сме и тристранна среща с Цветан Василев и Делян Пеевски, на която се разбрахме, че ще си сътрудничим и няма да си създаваме проблеми" казва Малинов (тогава издател на "Дума", б.р.).

После в интервю пред Антон Хекимян заявява:

„Имаха кабинети един до друг - какви да са им отношенията?! Той му беше дяснана ръка - какво да отговарям сега?!... Не ме връщайте към тези въпроси“, заявява Малинов пред телевизията.

От АКФ изтъкват, че на десетки места в 1360-те тома се споменават името или инициалите ДП.

Справки от кореспонденцията, която е приложена по делото КТБ, показват, че през последните месеци преди фалита на банката - май и юни 2014 г., "фирмите на семейството" били следени и обсъждани всеки ден.

Припомнят се изказвания на Цветан Василев, че най-малкото две фирми, свързани с бившия му съратник, са участвали в спрения след намеса от ЕК и САЩ "Южен поток", а Пеевски е приватизирал селекцията на дружества участници.

Кореспонденцията

3 седмици преди затварянето на банката главен юрист на Василев изпраща справка за подсъдността на "групата ДП", от което от АКФ вадят извода, че "видимо се готвят за завеждане на десетки дела".

В работна таблица на Цветан Василев срещу "ДП1" пък стои сумата от 575 млн. лв.

В друга записка днешният основен обвиняем по делото Василев пита своите директори:

„А платиха ли нещо изобщо?“

Това говори, че банката е очаквала плащания, смятат от АКФ.

(Всъщност основното оправдание на прокуратурата е, че дружества около и свързани с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева са нямали никакви неизплатени кредити към КТБ в момента на фалита й и затова няма причини да се намират по делото, б.р.)

От АКФ напомнят и изказване на Василев, че Пеевски владее минимум 80% от приватизираната след 2011 г. "Булгартабак". Забележително е, че през 2011-а при сделката по времето на кабинета "Борисов 1" нямаше никакви критики дори от опозицията.

Цитира се интервю на бившия втори в партията Румен Овчаров, който казва: 

"Имаше в БСП изрични указания този въпрос да не се рови... Връзката на Цветан Василев и Делян Пеевски с ръководството на БСП не е тайна."

Визирайки сделката с "Булгартабак" и другите изнесени в разследването факти, от Антикорупционния фонд заключават, че става въпрос за "преминаването на голяма част от българската икономика към напълно неизвестни собственици".

"Нито едно следствено действие от делото КТБ обаче не показва интерс към подобно разследване.

А днес медиите на депутата Пеевски, финансирани с кредити от затворената банка, са сред най-големите поддържници на наблюдаващия прокурор по делото КТБ Иван Гешев, който вече е кандидат и за главен прокурор", заключават разследващите журналисти от АКФ.

Това е втора част от поредицата на АКФ. Първата визираше осуетения проект "Южен поток" и зависимостите около него.