Урсула фон дер Лайен е поискала от британския премиер Борис Джонсън да ѝ изпрати две кандидатури за еврокомисар. 

Това съобщи днес говорителката на новата комисия Дана Спинанц.

Фон дер Лайен държи Джонсън да посочи и мъж, и жена. Така тя се надява да запази обещания баланс между половете в своята комисия.

Същото е поискано и от новото румънско правителство. Досега обаче в Брюксел не е пристигнало официално писмо от Букурещ, каза Спинанц.

Този факт обаче не попречи на Прогресивния алианс на социалистите и демократите ( С и Д) в Европейския парламент да се разгневи и да изрази недоволството си на среща вчера с Фон дер Лайен. Най-вероятната румънска кандидатура е евродепутатът Зигфрид Мурешан от Европейската народна партия (ЕНП).

Председателката на С и Д Ираче Гарсия казала на Фон дер Лайен право в очите, че би било по-добре Букурещ да издигне представителка на нежния пол. И припомнила, че предишната румънска номинация бе жена - отхвърлената заради конфликт на интереси Рована Плумб. 

В Румъния се спряга името на Адина - Йоана Вълян. Тя обаче също е от ЕНП - което разгневило особено настоящия и бъдещ зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс. Той също предявил претенции на Фон дер Лайен, но за повече баланс между партиите. 

Фон дер Лайен има още едно главоболие. И то е, че не е ясно дали кандидатите от Румъния и Унгария ще запазят ресорите на отхвърлените си предшественици. Именно по тази причина тази седмица почти сигурно няма да се състои проверката за конфликт на интереси на одобрените вече от Фон дер Лайен французин Тиери Бретон и унгарец Оливер Вархей. Това сподели специално за Клуб Z източник от Берлемон.