Южнокорейска организация предлага безплатни погребения, съобщава Ройтерс. Има едно условие - клиентите трябва да са живи.

Повече от 25 000 души са се възползвали от услугата масово "живо погребение" на лечителния център "Хьоуон" от 2012 г. насам. Те се надяват да подобрят живота си, като симулират смъртта.

"Когато осъзнаеш смъртта и я почувстваш, ти предприемаш нов подход към живота", сподели 75-годишният Чо Дже Хее, който наскоро взе участие в живо погребение, което е част от програмата "умирай добре".

Дузини участваха в събитието, от тийнейджъри до пенсионери, полагане на покров, заснемане на погребални портрети, подписване на последно завещание и лежане в затворен ковчег за около 10 минути.

Студентът Чой Джин Киу обясни, че престоят му в ковчега му е помогнал да осъзнае колко често гледа на останалите като на конкуренти.

"Когато бях в ковчега, се почудих каква е ползата от това", сподели 28-годишният мъж, като добави, че смята да стартира собствен бизнес, след като се дипломира.

Много южнокорейци имат високи надежди, когато завършват висшето си образование, които са сваляни на земята заради захладняващата икономика и растящата безработица. 

"Важно е да се учим и да се подготвяме за смъртта в ранна възраст", сподели професорът Иу Ун Сил, който има книга за смъртта.

През 2016 г. 20,2 на 100 000 жители на Южна Корея са се самоубили, което е двойно повече от средното за света, по данни на Световната здравна организация.

Според шефа на компанията "Хьоуон" Джон Йон Мун целта на организацията е да накара хората да ценят живота си, да търсят прошка и да се сдобряват с близки и приятели.Той допълни, че е много тъжен, когато хората се сдобряват чак на погребения на близък роднина.

"Не разполагаме с цяла вечност. Затова смятам, че опитът е много важен - може да се извиним и да се сдобрим по-скоро и да живеем остатъка от живота си щастливо."