Американската компания за печатни устройства Xerox има амбиции да закупи HP Inc. (преди Hewlett-Packard), съобщи "Уолстрийт Джърнъл". Има обаче една сериозна пречка - кръстникът на "ксероксите" е с три пъти по-малка стойност.

HP в момента се оценява на 27 млрд. долара пазарна капитализация, в сравнение с 8 млрд. за Xerox. Създадената от Дейвид Пакард и Бил Хюлет компания има и близо 6 пъти повече приходи за миналата година. А според източниците на американското издание, Xerox можел да предложи повече от пазарната й стойност.

Предполага се, че компанията от Кънетикът ще осигури част от средствата от вече предвидената продажба на 1/4 от Fuji Xerox - съвместното предприятие с Fujifilm, което за 57 години е най-дълголетната американо-японска компания.

Fuji Xerox е специализирано в производството на копирна техника и услугите за управление на документи.

Друга теза е, че Xerox са си осигурили гаранции от голяма банка за средствата. Съветът на директорите на компанията вече е обсъдил потенциална сделка.

От тази гледна точка покупката ще е по-скоро сливане. Според анализатори обаче това може да спести над 2 млрд. долара от оптимизиране на разходите. Печалбите и пазарната капитализация на Xerox пада от години, поради намаляващата нужда от печат, а HP произвежда компютри още от 60-те години и сега е сред лидерите на пазара. Същевременно те са и лидер на пазара на принтери.

От двете компании са отказали да коментират темата за сливане официално.