Урсула фон дер Лайен одобри румънката Адина-Йоана-Вълян за бъдещ еврокомисар по транспорта, съобщиха за Клуб Z от преходния екип на ЕК.

По-рано от Букурещ изпратили писмо с две кандидатури. Номиниран бил и Зигфрид Мурешан. И той, и Вълян са депутати от Европейската народна партия (ЕНП) - първата сила в Европарламента.

Фон дер Лайен бе поискала от северната ни съседка да номинира и мъж, и жена, за да може да бъде спазен балансът между половете.

Така всички страни членки на ЕС (ако не се брои напускащата Великобритания) имат свои кандидати за еврокомисари.

И Мурешан, и Вълян са провели интервюта с Фон дер Лайен, каза говорителят.

Румънската кандидатка е евродепутат с голям опит в транспортната сфера, изтъкнаха пред Клуб Z източници от „Берлемон“. Тя е била докладчик по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), насърчаващ инвестициите в транспорта, енергетиката и дигиталните услуги. Занимавала се е с въпроси като електромобили и декарбонизация на колите.

Вълян е била председател на Комисията по околна среда в Европарламента. В момента оглавява Комисията по промишленост, изследване и енергетика.

Предстои тя и другите двама номинирани еврокомисари – унгарецът Оливер Вархей и Тиери Бретон, да бъдат проверени за конфликт на интереси от Комисията по правни въпроси. Това трябва да стане идната седмица.

След това тримата трябва да бъдат изслушани от ресорните комисии в ЕП. Ако бъдат одобрени, предстои евродепутатите да гласуват за новата Еврокомисия. Вотът е насрочен за пленарна сесия в Страсбург през последната седмица на ноември. Ако всичко мине по план, новата ЕК, оглавявана от Урсула фон дер Лайен, ще встъпи в длъжност на 1 декември.

Избирането на Комисията вече бе забавено с месец. Кандидатите Рована Плумб от Румъния и Ласло Трочани от Унгария бяха уличени в конфликт на интереси още от правната комисия. Французойката Силви Гулар пък бе отхвърлена от евродепутати след допълнително второ изслушване.