За "огорчение" от десницата и за "съешаване" между демократите и левицата говори днес надълго лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов на национална среща на партията с новоизбраните кметове, коментирайки "Демократична България". Всъщност, по-голямата част от словото на Борисов бе посветена именно на т.нар. градска десница, голяма част от която реши да подкрепи независимата (подкрепена от БСП) Мая Манолова на балотажа срещу Йорданка Фандъкова. А посланието бе ясно - ГЕРБ, а не "Демократична България" има претенцията да представлява десните хора.

В цялото си слово Борисов атакува лидерите на ДБ персонално - като хора, призовали демократичната общност да се гласува за Манолова. Което те никога не са правили директно, призоваваха да се гласува по съвест. В крайна сметка разликата между двете претендентки за кметския пост бе едва 5 на сто в полза на Фандъкова, като голяма част от симпатизантите на ДП гласуваха за независимата кандидатка.

Знаково на първия ред до лидера на управляващата партия от двете му страни бяха настанени президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев , който в миналия мандат на кабинета "Борисов" бе считан за връзката между ГЕРБ и коалиционния партньор тогава Реформаторски блок и лидерът на СДС Румен Христов в качеството си на партньор на управляващите.

Двамата се изказаха преди Борисов, като поантата отново бе - демократите не са никакви демократи. Речите се държаха на фона на строените отзад кметове на ГЕРБ.

"Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница. Това са бившите деца, внуци на червената номенклатура", заяви Борисов.

"Това не е градска десница. 

"Те ли демократи, бе! Те ли се съешиха с Христо Иванов и Атанасов. Искаш ли да ти кажа, Росене, това не е градска десница, това е опозицията вътре в комунистическата партия, която е била!", обърна се към Плевнелиев Борисов, вероятно визирайки "съешение" между лидерите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов с левицата.

Борисов продължи да атакува десницата, определяйки я като едва ли не комунистическа партия. Посочи, че неговото правителство е спряло сделката с шведските изтребители "Грипен" и е дало "геостратегическо направление за пръв път на България реално", като е осъществило сделката за американските F-16. И реши да посочи, че опонентите му се "озлобили най-много" от тази сделка (Десните всъщност много отдавна я подкрепиха, б.р. "За" "Грипен" бе служебното правителство на президента Румен Радев).

Изтъкна, че вече се строи интерконектор с Гърция за американски втечнен газ, а службите са изгонили за шпионаж "един по един няколко човека", очевидно намеквайки за руски дипломати.

"Ето това вече ги разкри и те си отидоха при Мая Манолова! Защо не ни подкрепиха поне сега!" Какво им хареса Манолова! Мутра ли е Фандъкова, каква е! Или диктаторът!", продължи Борисов.

По отношение на коалиционните си партньори от СДС той обясни, че с Румен Христов "не сме най-добрите приятели". Но изтъкна, че в залата присъстват и кметове на СДС, които са били срещу ГЕРБ на местния вот, защото двете партии са обединени от синия цвят.

"Ние няма да ставаме една партия. Принципа на синия цвят ни задължава да бъдем заедно.  Да подкрепиш срещу десните партии опонента си. Защо ви дразни това, че ние сме евроатлантическа партия! Кое ги дразни толкова, та да предпочетат другите!", продължи в същия дух речта на Борисов.

Той все пак призна, че е научил нещо от Корнелия Нинова, а именно ограничението за не повече от три мандата за избираеми длъжности.

"Но я гледах на една такава трибунка с десетина човека около нея, тя обяви старта на промяната. А един социолог говори за "приятния пукот на пропукването на ГЕРБ". Това ме провокира да покажем с Румен Христов, със земеделците как изглежда пропукания ГЕРБ. По техните разбирания ако излезем отвън това ще е голям протест. В някои градове с колегите от СДС бяхме противници, коалицията не можа да излъчи единна кандидатура. Когато става въпрос за ценности, за т.нар. синя идея, за демокрацията, антикомунизма, ние нямаме какво да се замислим. Нашият противник на ГЕРБ във Видин (Цветан Ценков) е тук с нас. В Пазарджик с Тошко (Тодор Попов) се борихме, той днес е с нас. Те по изконната си същност са демократи. Нали само преди три мсеца от Хасково тръгваше промяната? Е, гражданите на Хасково ни дадоха на първи тур още победа. По-добра реабилитация от тази няма (към Делян Добрев - б.р.)

Борисов заяви, че сега няма да се кара на актива, за да не бъде използвано това от противниците на ГЕРБ.

"Ние с тая армия, ако им направим предсрочни избори какво ще стане? Няма сфера в която да няма ръст", похвали се още Борисов.

И специално изтъкна, че ромите има за какво да го обичат:

"Те като ме видят скачат и викат, защото им осигуряаме работни места, вкарахме и 50 000 деца да учат, не да се учат да крадат."

"Ако не са ромите, кой ще ни чисти! Метат като пчелички! В гробищните паркове... Имаме право да гласуват за нас!"

"Ромската тема" влезе в речта на Борисов заради факта, че т.нар. ромски секции в София отявлено са гласували за Фандъкова на вота. На което Борисов излезе със своя "ромска" статистика - за президентските избори, когато кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева загуби от претендента на БСП Румен Радев. 

"Гледай какво става сега, Роска - 40 915 гласа срещу 19 532 за нашата Цецка тогава", цитира данни лидерът на ГЕРБ.

След което намекна, че ако реши, партията може да потърси отговорност за т.нар. Костинбродска афера, участие в която имаше и Мая Манолова, а и прокуратурата подпомогна процеса на "раздухване" на историята с мнимата готвена манипулация на вота.

"На нас още не ни е минал Костинброд... Давността му..."

Борисов призова лидерката на БСП Корнелия Нинова да изпрати при него кандидатите на БСП, които твърдят, че срещу тях е бил оказан натиск от държвната администрация. И декалрира, че ако това е вярно той лично ще им се извини, като намекна, че ако някой си е превишил правата, ще си понесе отговорността.

"Ние за Кърджали, ако решим да пискаме, то е чудо там. Но пак се справихме добре. Да поздравя българските мюсюлмани, които подкрепиха нашите кметове в смесените райони", каза още Борисов.

На самите кметове на финала Борисов заръча да "милеят" за хората. Или по-точно - хората да виждат, че милеят за тях като вдигат всяко боклуче, на което се натъкнат на земята и стоят до всяка дупка, докато някой не дойде да я запълни.

Иначе днес формацията отчете общо 803 899 подадени гласа за нея, победа в 163 общини, 1807 общински съветници (при 1727 през 2015-а). Както и победи в родните места на Румен Радев, Корнелия Нинова и Мая Манолова - Славяново, Мизия и Кюстендил.