Президентът Румен Радев, БСП, Мая Манолова, Слави Трифонов и особено "Демократична България". Това бяха основните мишени в изказването на президента (2011-2017) Росен Плевнелиев пред Националната среща на ГЕРБ, на която партията отчита резултатите от местните избори. 

Той нападна директно "Демократична България" заради балотажа на кметските избори в София.

"Скъпи приятели, аз съм дясно мислещ човек. Трудно мога да не споделя своето дълбоко притеснение, да не кажа унижението от това ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не просто трябва да си дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф и да се знае кой кой е", обяви Плевнелиев.

"А избирателите, които са проевропейски, продемократични, пропазарни нека да се замислят днес кой кой е в българската политика, за да можем наистина да знаем, да застанем на истински здрави фундаменти. ГЕРБ създава здрав фундамент на всички възможни нива. Повече от 20 години във вдясно-център разделение след разделение, его след его, разруха след разруха. Останете заедно, защото имате, имаме мисия", продължи той.

Сред поименно посочените от Плевнелиев в поредицата от отрицателни герои се оказа и бившият премиер Иван Костов, който беше споменат заедно с Нинова и Радев. Плевнелиев обяви как при следващата избори - и парламентарни, и президентски, щели анализатори да провъзгласят генералска битка. Но това щяла да бъде битка между демократи и популисти. 

Плевнелиев отдели време да даде израз на своята неприязън към наследника си на президентския пост. 

"Много бяха тези, които точно на тези избори говореха за това, че има огромни изборни манипулации и това бяха точно тези, които не казаха нито една дума и замълчаха тогава, когато пред очите на българския народ беше извършена най-голямата предизборна манипулация, именно Костинбродската афера" , започна той.

„Манолова, Слави Трифонов, президентът Румен Радев мълчат и не са дали своята оценка какво се случи в Костинброд, а имат наглостта да говорят за честни и почтени избори, когато някои от тях бяха основни действащи лица в Костинбродската афера“, продължи той, за да онагледи колко почтенни са били тези избори.

По думите на Плевнелиев Радев от три години громял НС и МС всеки ден, "но и до днес по темата за корупцията не е излязъл с едно решение или идея".

Предишният президент продължи със свои тълкувания на минали събития.

„Когато той назначи служебно правителство, начело с Огнян Герджиков, самият Герджиков излезе и каза, че върху него е имало огромен натиск от президентската институция за задкулисни назначения. Говореше се много за едноличен режим и диктатура.

Именно тези, които говорят за това, и до днес мълчат и не са дали оценка за истинския тоталитарен режим в България, под който България беше 45 години. И Радев, и Нинова, и Манолова показват зависимостите си назад във времената на комунистическия тоталитарен режим. Г-жа Нинова открива и днес паметници на Тодор Живков пред целия български народ“, добави още Плевнелиев.