Номинираният от Унгария кандидат за еврокомисар Оливер Вархей ще запази ресора на разширяването и съседството.

Това заяви днес говорителят на новоизбраната Еврокомисия Ерик Мамер.

Така окончателно се разсеяха предположенията, че може да има смяна на ресорите на кандидатите, назначени на мястото на отхвърлените им предшественици.

Французинът Тиери Бретон ще отговаря за индустриалната политика, вътрешния пазар, информационните технологии, отбраната и Космоса. Това бе договорено още при номинирането му.

Румънката Адина-Йоана Вълян ще бъде еврокомисар по транспорта, а Оливер Вархей – по разширяването и съседството.

Преди тримата да бъдат одобрени от Урсула фон дер Лайен, се заговори, че на унгарския кандидат ще бъде отнет ресорът разширяване. Мотивите бяха, че не може за това да отговаря представителят на държава, която издига страни по гранаците си. Друг мотив бе, че унгарският премиер Виктор Орбан, номинирал Вархей, е на нож с Еврокомисията.

В началото на идната седмица тримата кандидати трябва да бъдат проверени за конфликт на интереси от Комисията по правни въпроси. Ако не бъдат уличени, те ще бъдат изслушани от ресорните комисии в Европарламента. Ако и там всичксо мине гладко, евродепутатите трябва да гласуват за новата ЕВрокомисия през последната седмица на ноември в Страсбург.