Иран отне акредитацията на инспекторка от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заради инцидент при проверяването й миналата седмица на входа на завода за обогатяване на уран в град Натанз, в централната част на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

При проверката на инспекторката се задействала аларма, което предизвикало опасения, че тя може да носи у себе си "подозрителен предмет", се казва в съобщение, публикувано днес на официалния сайт на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ). В резултат на това тя не е била допусната в завода.

ИОАЕ е уведомила ядрената агенция на ООН за случилото се, а също, че акредитацията на инспекторката е отнета. В съобщението се казва, че жената е отпътувала за Виена, където се намира централата на МААЕ, но не се посочва нито каква е националността й, нито кога е отпътувала.

ИОАЕ уточни, че иранският представител в МААЕ ще представи днес изчерпателен доклад за случая на специално заседание днес на 35-членния си управителен съвет за действията на Иран.

Въпросът с инцидента в Натанз и отнетата акредитация на инспекторката също е в дневния ред, посочи източник от австрийската столица. Според него срещата на МААЕ е била свикана преди Техеран да обяви вчера, че възобновява обогатяването на уран в завода си във Фордо.

ИОАЕ съобщи, че минути след полунощ е започнало инжектирането на уранов газ в центрофугите във Фордо. В комюникето си иранският ядрен регулатор подчертава, че "всички дейности са били извършени под контрола на МААЕ".

"Замразеният" завод във Фордо възстановява работата си

Иран възнамерява да възобнови обогатяването на уран в подземния завод във Фордо през уикенда - стъпка, която нарушава международното споразумение за иранската ядрена програма от 2015 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.

Близо 2000 килограма уранов газ е доставен в завода във Фордо и инжектиран в 1044 центрофуги, които досега не работеха.

Центрофугите все още трябва да бъдат стабилизирани, което ще стане до уикенда, заяви днес говорителят на ИОАЕ Бехруз Камалванди пред агенция ИСНА. Тогава ще може да започне обогатяването на уран до 4,5 процента.

МААЕ бе известена, че центрофугите във Фордо са започнали работа, и експерти на организацията ще присъстват на място в събота, допълни говорителят на ИОАЕ.

Според клаузите на споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. заводът във Фордо трябва да се използва само за научни цели, а центрофугите може да бъдат тествани единствено без инжектиране на газ. Сделката освен това поставя таван от 3,67 процента на обогатяването на уран от Иран.

Тази четвърта фаза от частичното намаляване на ангажиментите на Техеран по ядреното споразумение предизвика критики и загриженост от страна на международната общност, включително от Русия, която е съюзник на Иран, припомня ДПА.