Мая Манолова претендира щети от 15 000 лв, претърпени от две твърдения на премиера Бойко Борисов на 1 ноември - между двата тура на кметските избори. 

"С тези си две твърдения ответникът ме опозорява като гражданин, политик, уважаван адвокат и кандидат кмет на София, два дни преди втори тур на изборите", твърди тя в искова молба, която е внесена днес в Софийския районен съд и която прати до медиите.

Това се казва в исковата молба на Манолова срещу Бойко Борисов. Размерът на обявената претенция е 15 000 лв., които тя му иска "за неимуществени вреди от неистински и опозоряващи твърдения в телевизионно интервю".

Става въпрос за интервю пред Антон Хекимян в сутрешния блок на бТВ.

Клуб Z припомня, че още на 1-ви - датата на излъчване на интервюто, Мая Манолова обяви, че ще съди Борисов.

Двете процесни твърдиния на министър-председателя са:

"Възмутен човек, който е при тях и ги слуша, ми каза, че може да попитате снощи към седем и половина осем без дваЕсе във Волуяк дали госпожа Манолова е правила там среща с ромите да прави такива уйдурми..." и т.н.

А също така:

"Там братя Галеви са й помогнали много през ромските лидери... Направихме така, че да ги търсим с червена бюлетина. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските лидери" и пр.

Цитира се и дописка в сайта "Пик" под заглавие "ЕТО СЦЕНАРИЯ ЗА НОВИЯ КОСТИНБРОД НА МАЯ"

Тя пише до съда:

"Клеветническите твърдения на ответника ме възмутиха и разстроиха. Причиниха ми тежки душевни болки и страдания, разрушавайки градения ми с десетилетия авторитет на гражданин и общественик. Нанесоха ми и непоправима с пари щета като политик и юрист."

Ето и пълния текст на исковата й молба:

 

ДО

​Районен съд ​София

И С К О В А  М О Л Б А

От: Мая Божидарова Манолова - Найденова

гр. София адрес Гр. София, ул. “Русалийски проход” 1, вх. А, ет. 1, ап. 1

Чрез: адв. Минчо Спасов с адрес за съобщения София 1463 ул. Верила 1 ет.2 офис 8

срещу: Бойко Методиев Борисов

гр. София 1000 пл. Александър Батемберг № 2 – Министерски съвет

За неимуществени вреди от неистински и опозоряващи твърдения в телевизионно интервю

​Цена на иска: ​15 000 лв.

​УВАЖАЕМИ СЪДИЯ,

В свое интервю от 01.11.2019 г. по БТВ при журналиста г-н Хекимян, ответникът Бойко Борисов изнесе неверни, обидни, клеветнически и уронващи доброто ми име твърдения, че:

1.(минута 13.34 от началото) "Възмутен човек, който е при тях и ги слуша, ми каза, че може да попитате снощи към седем и половина осем без дваЕсе във Волуяк дали госпожа Манолова е правила там среща с ромите да прави такива уйдурми...Снощи (на 31.10.2019 г.) по негови думи около седем и триЕсе, осем без дваЕсе, конспитративно , чакали са я на Волуяк и отишла да се спазарява с кои роми да излязат и да кажат: "Герб" ми платиха, Фандъкова ми плати, за да гласуваме за нея".

Това е невярна информация.

Срещата ми с избиратели във Волуяк:

1.1.Се състоя не «конспиративно», а на публично място- до ЖП Гарата.

1.2.Беше с жители на с. Волуяк, които споделиха проблемите си, а именно: липса на канализация, проблеми с питейната вода и транспорта, разочарованието си от неизпълнениете обещания на ГЕРБ. Роми - Ромска общност във Волуяк просто няма;

2.(минута 14.32) "Там братя Галеви са й помогнали много през ромските лидери... Направихме така, че да ги търсим с червена бюлетина. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските лидери. И няма да ме учуди ако и на първия тур са правили подобни магарии".

С тези си две твърдения ответникът ме опозорява като гражданин, политик, уважаван адвокат и кандидат кмет на София, два дни преди втори тур на изборите. Деликтното поведение се състои в твърденията за

 - "уйдурма" с ромската общност във Волуяк с цел изборма измама;

- сътрудничество с осъдени лица с цел манипулиране на изборите.

Борисов пряко внушава неверни клеветнически твърдения с ясно съзнание за тяхната невярност и при пълна липса на доказателства и дори физическа възможност тези събития да са се случили. Ромска общност и лидери във Волуяк няма.

"Братя Галеви" са в неизвестност за мен, за полицията и за българските граждани от датата на постановяване на присъдата им, благодарение на бездействието на изпълнителната власт, оглавявана от г-н Борисов. Дали той е в известност за местоположението им, може да се съди от преките му впечатления за дейността им днес, които споделя в интервюто.

Засегнато е доброто ми име и самочуваствие на човек и политик, посветил професионалната си кариера и подчинил личния си живот в служба на обществото и хората.

Клеветническите твърдения на ответника ме възмутиха и разстроиха. Причиниха ми тежки душевни болки и страдания, разрушавайки градения ми с десетилетия авторитет на гражданин и общественик. Нанесоха ми и непоправима с пари щета като политик и юрист.

За нанесните ми морални щети, представляващи болки и страдания, психически натиск и дискомфорт, макар неоценени в пари, предявам граждански иск срещу ответника в размер на 15 000 лв. Моля да ми присъдите исковата сума от 15 000 лв., в едно със законната лихва от датата на увреждането (01.11.2019 г.) до окончателното й събиране), както и съдебни разноски.

Доказателства:

Прилагам и моля да приемете като доказателства:

1. Удостоверение от ЦИК за регситрацията ми за кандидат за кмет на гр. София;

2. Запис от процесното телевизионно интервю на компакт диск.

3. Сигнал до ВКП 20/903490459/30.10.2019 г.

4. Отговор от ПРБ, публикуван на сайта на ВКП;

5. Публикация в сайта «ПИК» «ЕТО СЦЕНАРИЯ ЗА НОВИЯ КОСТИНБРОД НА МАЯ» от 01.11.2019

Доказателствени искания:

6.Моля да ми издадете съдебно удостоверение, по силата на което да се снабдя от телевизия БТВ с официално копие от записа на въпросното интервю на Премиера от 01.11.2019 г., след което ще го предоставя на съда за оглед.

7.Моля да допуснете и разпитате 3-ма свидетели в режим на довеждане, които ще дадат показания относно:

- предмета на срещата във Волуяк на 31.10.2019 г.;

- болките и страданията, през които преминах в следствие на процесното интервю в личен план;

- щетата, нанесена от процесното интервю в професионален и политически план.

8.Доказателствено искане:

Моля да разпоредите лично явяване на ответника, като го задължите в режима на чл. 176 ГПК да даде обяснения за източниците и доказателствата за неверните си твърдения.

Прилагам и адвокатско пълномощно с договор за правна помощ.

01.11.2019 г.​​​

С УВАЖЕНИЕ:

гр. София