"Издигането само на един единствен кандидат, не само че лиши от състезателност, но отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор." 

С тези думи очаквано президентът Румен Радев върна избора на Иван Гешев за главен прокурор, отказвайки да подпише указа за назначаването му. 

Държавният глава свика извънредно медиите, за да обяви решението си с изявление. 

"Изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин. И изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона", посочи той.

"Конституцията не ме задължава да мотивирам решението си", заяви още Радев и посочи, че иска да се мотивира, обръщайки се към медиите, но най-вече и към членовете на Висшия съдебен съвет.

Той напомни за "пълната липса на алтернатива", която дошла след отказа на изпълнителната власт в лицето на правосъдния министър Данаил Кирилов да издигне кандидат - каквото право министърът има.

Затова пък напомни подкрепата за единствения кандидат, дошла именно от структури на изпълнителната власт, а не от изчерпателно изредените в Закона за съдебната власт: НПО, професионални организации, висши училища и научни организации, "т.е. - от гражданското общество", както напомни той.

Вместо това...

"Бяха публикувани доста становища от държавни институции, вкрлючително от изпълнителната власт като МВР, ДАНС, ГДБОП  - напомни Радев за "спонтанната " подкрепа на Гешев.

Президентът завърши: 

"С тези съображения упражнявам правото си по конституция и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България."

Изказването на Радев днес дойде след среща с Комисия за демокрация чрез право, т. нар. Венецианска комисия към Съвета на Европа. То бе едва около 4 мин.

След това той не отговаря на въпроси, а си тръгна. 

По конституция държавният глава има право да върне избора на ВСС, като не подпише указа за назначаване (чл. 129 ал.2 от КРБ). Но може да направи това само веднъж. От Съвета вече дадоха заявка, че дори Радев да не подпише указа, пак ще предложат Гешев.

Интересен казус е - от коя точка на процедурата може да почне ВСС отново: от "нулата" с откриване на чисто нов конкурс, или с формално прегласуване на същата кандидатура. Основният закон мълчи по въпроса.

Тук идва и спорът между юристи - защото основният закон не дава срок на държавния глава, в който той трябва да се произнесе. Бившият вече член на правния съвет към президента Борислав Цеков обяви преди няколко седмици в национален ефир, че срок всъщност имало - и той бил "няколко часа" или "няколко дни". Малко след тази му телевизионна изява от "Дондуков" 2 съобщиха, че се разделят с Цеков - но без да посочват причината за освобождаването му.

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра с голямо мнозинство Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров. "За" гласуваха 20 от членовете на ВСС (в това число цялата т.нар. парламентарна квота) - много повече от необходимите 17 гласа. Четирима бяха против: Атанаска Дишева, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев (и тримата върховни съдии от съдийската квота) и председателят на ВКС Лозан Панов.

Т.нар. избор предвид факта, че Гешев бе единствен номиниран и на практика се състезава сам със себе си, трая 10 часа, като беше съпроводен с безпрецедентна полицейска охрана и блокади в центъра на София. Причината: в защита на избора на зам.-главния прокурор бе организиран "хепънинг" пред сградата на ВСС. Негов организатор бе собственикът на сайта ПИК Недялко Недялков, а самите участници съставляваха яки мъже в черно. В същия ден се проведе протест срещу избора на Гешев, но полицията не разреши той да е в близост до сградата на Съвета. Стигна се и до блокада на "Орлов мост".

Няколко дни по-късно се проведе първият тур на местните избори, а на 3 ноември и втория, като тогава Радев коментира, че ще се произнесе след като се запознае с протокола и стенограмата от 10-часовото заседание от няколкостотин страници.

Съвременната ни история помни случай на върнат избор на главен прокурор - когато президентът (1997-2002) Петър Стоянов отказа да подпише указа за назначаване на Бойко Рашков. Това обаче стана, за да може новоизбраният тогава ВСС да излъчи своя кандидатура. В последствие назначен бе Никола Филчев.

Президентът (2002-2012) Георги Първанов пък безпроблемно издаде указите за назначаване на съветниците си Борис Велчев (за главен прокурор) и Лазар Груев (за председател на ВКС).

Наследникът на Първанов Росен Плевнелиев, който бе начело на "Дондуков" 2 от 2012 г. до 2017-а, без никакъв проблем назначи сегашния главен прокурор Сотир Цацаров - буквално в мига, в който той бе избран, без да си даде и ден за размисъл.

Единственият друг аналог за целия т. нар. демократичен преход освен Бойко Рашков бе, когато Румен Радев върна през 2017 г. и назначаването на сегашния председател на ВАС Георги Чолаков. Аргументът беше един - че ВСС, който го излъчи, си отиваше след няколко дни. Новият състав прегласува кандидата и така проблемът отпадна.

Ето го и пълното изказване на Радев:

Вижте как Иван Гешев реагира на върнатия указ.