Разярени роднини на деветте жени и деца, които бяха избити по време на престрелка между престъпни групировки в Северно Мексико, призоваха правителството на Андрес Мануел Лопес Обрадор да поиска помощ от Вашингтон за унищожаването на картелите, съобщи Ройтерс.

"Наистина вярвам, че картелите в Мексико са достигнали ново равнище на варварщина, те са точно толкова лоши, ако не и по-лоши от ИДИЛ. ИДИЛ има идеология", заяви 65-годишната Роза Лебарон, която загуби братовчеди, племеннички и племенници в атаките. "Тези сикариос (наемни убийци) защо го правят? Заради алчност и чиста злоба". 

Тя допълни, че Мексико е твърде горда нация, за да приеме помощ от съседна държава или международна коалиция, за да се разправи с картелите.

"Това е повече от необяснимо, живеем сякаш сме в Афганистан - на 100 мили от американската граница", допълни Лебарон.

Погребението на трите майки и шестте деца се състоя в четвъртък. След това Мексико Сити обяви, че те са били хванати в капан между престрелка на враждуващите местни картели "Хуарез" и "Синалоа". 

Жертвите са от три семейства с двойно американско и мексиканско гражданство, родени в отцепили се общности на мормони, основани в северната част на Мексико преди няколко десетилетия. 

Повече от 250 000 мексиканци са загинали от 2007 г. насам, като много от тях са жертви на престъпления, свързани с наркотици, предава Ройтерс. 

"Трябва да затрият тези лоши мъже в Мексико, също както коалицията в Сирия и на други места", споделя Лебарон.

Джулиан Лебарон - друг роднина на жертвите и местен активист, обяви, че е готов да приеме външно съдействие за откриването на убийците. Той добави, че правителството в Мексико е неспособно да се справи с насилието и безнаказаността.

"Ако САЩ или Канада предложат да ни помогнат, или други предложат да ни помогнат, разбира се, че ще приемем", заяви Джулиан пред местна телевизия. "Институциите са твърде корумпирани, разядени са до мозъка на костите си".

Обрадор подчерта, че страната може и сама да се справи с проблема, но допълни, че е отворена вратата за съдействие с ФБР, стига САЩ да не нарушават държавния суверенитет на Мексико.

Клането на жени и деца провокира остра реакция във Вашингтон. Републиканският сенатор Джош Хоули написа в "Туитър", че САЩ трябва да наложат санкции на мексиканските служители, "които не се изправят срещу картелите".

Колегата му Том Котън от Арканзас каза пред "Фокс Нюз" по-рано тази седмица, че "единственото нещо, което може да противодейства на куршумите, е повече и по-големи куршуми". Това е намек, че САЩ може да се наложи да се намесят, обяснява Ройтерс.

Серията от убийства повишава напрежението върху правителството на Обрадор, като населението настоява той да спази предизборното си обещание от 2018 г. - да сложи край на годините насилие. 

Той обаче се въздържа от налагането на строги мерки срещу групировките, като вместо това използва стратегия, която нарича "прегръдки, не патрони". Той вярва, че може да изкорени престъпността, като се фокусира върху бедността и безработицата.

Ейдриън Лебарон, чиито дъщеря и внуци загинаха в атаката, не вярва на правосъдната система и правителството на Мексико, но се надява страната да се справи с предизвикателството

"Обичам Мексико, това се случи в Мексико и тези деца са мексиканци", заяви тя. "ФБР, целият свят, сигурно искат да направят нещо, но няма да бъде честно...трябва ние да го направим".