"Местните данъци в България са изключително ниски. Тук добавяме и ниските данъчни оценки. Няма как в едно населено място с няколко километра улична мрежа, тротоари и градски площад и със 100 000 приходи да ги поддържаш и развиваш."

Това обясни тази сутрин пред Нова министърът на финансите Владислав Горанов по повод финансирането на общинската инфраструктура. Както Клуб Z вече писа - вчера по време на обсъждането на проектобюджета за 2020 г. в бюджетната комисия, Горанов на практика препоръча на кметовете да повишат местните налози, ако искат да имат модерна инфраструктура. 

По думите му е въпрос на добра политика да бъдат убедени хората, че по-високите данъци ще помогнат за по-доброто реализиране на такива проекти. Въпреки това на въпрос дали ГЕРБ ще иска от своите кметове да повишат данъците, той не отговори категорично.

"Всеки кмет трябва да си поеме отговорността и да прецени каква политика да води на местно ниво. Намаляването на данъците е лесно, само че в следващия момент, в който преценят, че искат да имат минимални или никакви данъци, моля, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството с идеи за финансиране".

И още...

"Изкушението да разказваш приятни за ухото истории обърква и възпитава грешно българските граждани. Те живеят с усещането, че съществуват безплатни неща. Всъщност държавата и общините са една трансмисия за колективно управление на създадените от нас блага".

Горанов нарече обвиненията на част от опозицията, че бюджетът за поредна година подценява приходната част и накрая на годината ще остави свободен излишък в ръцете на правителството, "безпочвени". 

"Нито един лев преизпълнение на приходите не може да бъде изхарчен от правителството! Нито лев! Правителството има възможност да размества различните разходни пера в случай на икономиии и ако управляваме добре държавния дълг, ние можем от спестените лихви да насочим пари към, да речем, бюджета на Държавното обществено осигуряване за изплащане на добавки към пенсиите. Но това не е преизпълнение на приходите". 

Министърът коментира и ниското нетно увеличение на пенсиите, въпреки допълнителните 730 млн. лв., които бюджетът налива за нарастването им с почти 7%. Според Горанов увеличението е малко, заради самия пенсионен модел.

"Пенсионният модел, по начина по който функционира, може да генерира такова увеличение. Той е най-добрият модел. За да има увеличение на пенсиите - трябва да има увеличение на доходите. Ние затова сме предвидили това увеличение в бюджетния сектор".

Освен ресорните му - данъци и бюджет, Горанов коментира и вчерашното решение на президента Румен Радев да върне във ВСС избора на кандидата за нов главен прокурор Иван Гешев. По думите на финансовия министър, Радев е изразил своето мнение не срещу процедурата, а за самия кандидат. 

"Той даде атестация за неговото виждане за качествата на кандидата. Процедурата е описана в конституцията и в Закона за съдебната власт. Оттам нататък до президента винаги ще стигне само един човек, посочен от ВСС. Там при него не може да има 10 човека, за да посочи. Това си е атестация на Радев за качествата на Гешев". 

Той не се съгласи и с твърдението, че изпълнителната власт е дала "масирана подкрепа" на Гешев, нито с това, че му е помогнала като не е подсигурила втори кандидат. Горанов повтори думите на Борисов, че ако имаше предложение на ГЕРБ за главен прокурор, това щяло да хвърли съмнение за политически натиск в системата и щяло допълнително да компрометира избора.