Предложената ревизия на бюджета подчертава как банковата паника от лятото, забавената икономика и прекомерните разходи отслабват публичните финанси на България, показва съобщение на рейтинговата агенция Фич.

Ниският дълг и удържаните дефицити бяха от едната страна на везната, но те намаляват капацитета си да балансират слабостите, обяснява агенцията, която през юли потвърди кредитния ни рейтинг на ниво ВВВ- със стабилна перспектива.

Агенцията припомня, че в навечерието на последните изболи служебният парламент одобри актуализация на бюджета, която прогнозират фискален дефицит от 4% от БВП и емисия на нов дълг до 4,5 млрд. лева.

Ревизията демонстрира как забавеният ръст, свръхразходите за деветмесечието и свързаните с банките заеми ще натежат върху публичните финанси, които бяха силната позиция при определяне на рейтинга, обяснява "Фич".

Прогнозите са, че следващото правителство няма да има избор и ще трябва да приеме промените, като се имат предвид по-лошите от очакваните приходи за тази година и необходимостта от бързо приемане на бюджет за 2015 г.

Увеличеният дълг може да повиши нивото дълг - БВП до 28%, което е все още 10 процентни пункта под средното на рейтинг ВВВ, но доста над сценария от 23% за периода 2017-2018 г.

Изборите могат да доведат допълнителна политическа нестабилност, след като ГЕРБ спечели около една трета от гласовете, но не постигна мнозинство. Очакваме поредното коалиционно правителство, но изборите доведоха до фрагментарен парламент, което може да направи трудно съставянето и поддържането на коалиция, дори и при мандата на ГЕРБ, които държат на фискална дисциплина и структурна реформа, посочва агенцията.

Следващата оценка на рейтинга на България е насрочена за 19 декември, когато ще се види как правителството се справя с влошаването на публичните финанси и забавянето на икономиката.