Писмо до посланиците на страните от ЕС, ОССЕ и Съвета на Европа, в което се оплаква от политически репресии, купен вот, натиск от властта на последните местни избори срещу опозицията е изпратила лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

Тя "информира" посланиците за изборните резултати и им представя "анализ" за изминалата кампания и дните след нея. 

"Отново бяхме свидетели на кампания и гласуване в разрез с основните стандарти за честни и свободни избори. Отново трябваше да се борим с купен вот, корпоративен натиск и гласуване от страх", твърди Нинова.

Лидерката на левицата отбелязва, че на места резултатите от вота са били "откровено фалшифицирани", имало е изкривяване на гласуването, като за пример е дадена София.

"Нещо повече, след като изборите минаха, репресиите срещу поддръжниците на БСП не спряха. Кандидатът за кмет на Ловеч Радина Банкова е със запорирани от НАП сметки. Изпълнителното производство се основава на неправилни данни, подадени от НАП. Един от нашите поддръжници, детска учителка, беше незабавно уволнена дисциплинарно", пише още Нинова.

Според нея със запахи от уволнение са се сблъскали и други симпатизанти на партията, заети в общински дружества и администрация, но не посочва конкретни примери. 

Писмото завършва с призив:

"Моля Ви за подкрепа в мисията ни да превърнем България в свободна и демократична държава, където основните принципи като свобода на волята, честните избори и върховенството на закона са норма".

За един от споменатите от соцлидерката случаи - този с кандидатката за кмет на Ловеч Радина Банкова, загубила балотажа срещу ГЕРБ, публикации имаше и по време на кампанията. Според тях НАП претендира за необявен и неплатен ДДС от фирма, собственост на Банкова. Актът на данъчните е обжалван, но съдът се е произнесъл в полза на институцията.

Между двата тура на изборите обаче от НАП поискали запор на сметките на Банкова. "Нямам данъчни задължения и това е много просто обяснимо. Моята фирма е износител и обикновено ситуацията, в която се намираме по отношение на приходния орган, е възстановяване на ДДС, т.е. няма как да изпаднем в ситуация да дължим големи суми", обясни тя преди ден. Според нея изпълнителното дело е образувано на основание на удостоверение, издадено от НАП, съдържащо неверни данни.

Борисов може да осигури истинско състезание за главен прокурор

Очаквано, лидерката на БСП подкрепи в парламента днес ветото на държавния глава Румен Радев, който върна вчера назначението на единствения кандидат за главен прокурор - Иван Гешев. Нинова отбеляза в кулоарите, че левицата още през юли е изтъкнала същия аргумент - че не може да има истинско състезание с един кандидат.

"Единственият човек, койтао можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов. Надявахме се той да прояви здрав разум и да внесе втори кандидат, за жалост тежките зависимости не му позволиха."

Нинова се обърна към лидерите на другите партии да не упражняват натиск върху магистратите. Припомняме, че сред подкрепилите Гешев във Висшия съдебен съвет са и членовете, които левицата предложи за парламентарната квота.