Висшият съдебен съвет (ВСС) ще предложи отново Иван Гешев за главен прокурор в момента, в който президентският отказ, с който Румен Радев отказа да го назначи, бъде публикуван в "Държавен вестник" - т. е. във възможно най-кратки срокове.

Това стана ясно днес от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който заедно с Гешев участва в среща с представители на Венецианската комисия, които са на посещение у нас.

Цацаров отказа да коментира мотивите, с който Радев вчера обяви, че ще върне избора на заместника му Гешев. И като юрист, и като гражданин имал позиция, но длъжността му не му позволявала да я изрази публично. Според него държавният глава "просто изпълни Конституцията".

"Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията дава правото както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така: Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям или не - е съвсем отделен въпрос", коментира Цацаров в кулоарите на парламента.

По-късно подчерта, че не може да се добави нова кандидатура в процедурата в момента - освен ако подкрепилите Гешев във ВСС не си променят мнението, и не успее да събере 17 гласа. Ако това стане, процедурата се рестартира. Цацаров коментира и възможността президентът да не подпише и върнатото назначение, като отбеляза, че това би нарушило Конституцията. В нея се казва (чл. 129, ал. 2) че държавният глава не може да откаже назначаването на главен прокурор при повторно предложение.

Позицията на самия Гешев пък бе изразена още вчера. Преповтори я и днес. Процедурата по избора му била "публична", "прозрачна", а той не се притеснявал от това, че и структури към Министерския съвет са го подкрепили. Единственият кандидат за наследник на Цацаров обаче отново заговори за "обозрим срок", в който Радев се е произнесъл. Което е препратка към факта, че в Конституцията срок не е посочен и на практика президентът може да "тупа топката" и сега, ако пожелае.

"Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок, както казва. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която явно седи зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място, мога да кажа, че благодаря на целия ВСС - тези, които гласуваха за мен на изслушването, и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава. Надявам се, че ВСС ще продължи по този начин - със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура", заяви Гешев.

Днес коментар направи и министърът на вътрешните работи Младен Маринов в контекста на вчерашното изказване на Радев, че неправомерно структури на изпълнителната власт - като ДАНС, ГДБОП и самото МВР, са изразявали подкрепа за Гешев. И според Маринов, както и според самия Гешев въпросната подкрепа е "естествена" и "нормална", защото прокуратурата и гореизброените структури работят заедно. 

"По отношение на подкрепата, която структури на МВР изразиха към господин Иван Гешев, мисля, че няма нищо по-естествено от това хората, които работят всекидневно с прокуратурата и конкретно с Иван Гешев, да го подкрепят и мисля, че това не е престъпление, дори не е и противоправно. Така че всеки, който е преценил, че иска да изрази своята подкрепа, както и тези, които изразяват своя протест, имат право да го направят", посочи Маринов, цитиран от БНР.

По повод казаното от президента Румен Радев, че позициите на подкрепилите Гешев служби в МВР са публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет, Младен Маринов обясни:

"Аз не мога да се меся в дейността на ВСС по отношение на това кой и къде ще го публикува. Аз говоря за подкрепата, която са дали структурите на МВР, и мисля, че тя е продиктувана именно от това, че те всекидневно работят с тези хора и най-добре са убедени в качествата на господин Гешев."

Коментар пред националното радио направи и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Радев върна през 2017 г. и назначаването на Чолаков. Аргументът беше един - че ВСС, който го излъчи, си отиваше след няколко дни. Новият състав прегласува кандидата и така проблемът отпадна.

"По същия начин президентът използва своето конституционно правомощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в разумен срок. Оттук нататък предстои ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се прекратява процедурата и започва нова", посочи и председателят на ВАС по казуса с указа за Гешев.

ВСС избра с голямо мнозинство на 24 октомври Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров. "За" гласуваха 20 от членовете на ВСС (в това число цялата т.нар. парламентарна квота) - много повече от необходимите 17 гласа. Четирима бяха против: Атанаска Дишева, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев (и тримата върховни съдии от съдийската квота) и председателят на ВКС Лозан Панов.

В случай на връщане на кандидатурата, какъвто е този с Гешев, тя трябва да бъде прегласувана във ВСС, т.е. няма да се отваря нова процедура. Заявка, че това ще се случи от ВСС, в лицето на представляващия органа Боян Магдалинчев, дадоха заявка, че ще направят това много преди произнасянето на президента. До откриване на нова процедура за избор на главен прокурор ще се стигне само ако Иван Гешев не събере необходимите 17 гласа, обясни Магдалинчев.