Представители на ГЕРБ, БСП и ДПС заявиха, че политиците не трябва да се месят в избора на нов главен прокурор. Коментарите им бяха по повод на това, че президентът Румен Радев вчера обяви, че няма да подпише указа за Иван Гешев, който бе избран от Висшия съдебен съвет за нов главен прокурор. Независимо от призивите обаче политиците обаче са силно намесени в тази процедура, тъй като парламентът излъчва 11 души във ВСС. И всички тези 11 души подкрепиха Гешев.

Процедурата трябва да продължи и сега всичко е в ръцете на Висшия съдебен съвет. Така депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов коментира връщането на указа от президента. Ципов повтори думи, изречени от лидера му Бойко Борисов неведнъж - че реформата в съдебната система се случила с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт.

"Тези, които протестират срещу избора на нов главен прокурор, бяха в основата на предложенията, визирам представителите на Демократична България", подчерта Ципов.

В миналото Народно събрание обаче тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов подаде оставка именно защото реформите не се случиха според неговите идеи.

По отношение на това защо правителството не предложи свой кандидат за главен прокурор, Ципов обясни, че не е задължение и ангажимент да го прави.

"Ако бяхме упражнили едно такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси", смята Ципов.

Според него колкото по-малко политиците приказват по тази тема, толкова по-добре.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи в парламента връщането на Гешев от страна на президента. Тя отбеляза в кулоарите, че левицата още през юли е изтъкнала същия аргумент - че не може да има истинско състезание с един кандидат.

"Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов. Надявахме се той да прояви здрав разум и да внесе втори кандидат, за жалост тежките зависимости не му позволиха", каза Нинова.

Тя се обърна към лидерите на другите партии да не упражняват натиск върху магистратите. Сред подкрепилите Гешев във Висшия съдебен съвет са и членовете, които левицата предложи за парламентарната квота.

От ДПС отказаха да коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указа. В кулоарите на парламента депутатът Хамид Хамид директно отказа на журналистите.

Хамид припомни, че още в началото на процедурата за избор на нов главен прокурор е предупредил, че политици, народни представители и политически партии не трябва да коментират това производство.

"Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам", обясни депутатът от ДПС.

Според него всеки коментар от всеки политик е влияние в процедурата за главен прокурор.