"Шпионските игри", състоящи се засега само в обвиненията срещу ръководството на русофилското движение и в "залавянето" на шпионин, назначен като секретар в руското посолство в София, се пренесоха днес и в полето на парламента. На силовия вицепремиер Красимир Каракачанов му се наложи да отговаря на въпрос на трима депутати от левицата, състоящ се в това: А какво прави правителството с шпионите от държавите, с които сме съюзници в ЕС и НАТО? 

Разбира се, надали някой е очаквал да има конкретен отговор на този въпрос от парламентарната трибуна, предвид деликатността на една такава информация. Но пък се заформи любопитен диалог.

Питането, отправено още на 11 октомври, е от депутатите от БСП Александър Симов, Георги Гьоков и Александър Паунов. Тримата са взели повод от думи на самия Каракачанов, датиращи още от септември, когато в национален ефир той заяви, че у нас подобна дейност осъществявали лица и от други посолства, не само от руското. "Има опити на външни фактори да влияят на вътрешната ни политика. Има държави, които са наши съюзниции които работят активно в тази посока. Има държави, които чакат нашата подкрепа за НАТО и ЕС и вършат същото", посочи той тогава. А поводът вицепремиерът изобщо да направи този коментар пък станаха думи на бившия министър на външните работи и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси, че у нас имало няколкостотин руски шпиони "под пагон" и незнайно колко без пагон. Разликата между руските и американските шпиони е, че американските са акредитирани, заяви тогава Паси и поясни - че са служители на партньорските служби, а не шпиони в конспиративния смисъл на думата. 

На българина му стана ясно що е то "шпионин"

"От известно време насам в България се разиграва "шпионска афера", свързана с Национално движение "Русофили" и Руската федерация. На 9 септември рано сутринта в домовете им са арестувани ляво ориентирани общественици и откарани в следствения арест с белезници. Впоследствие се оказа, че от всички арестувани само на един му е повдигнато обвинение, а останалите се превърнаха в "свидетели". От тази шумна акция на МВР на българина му стана ясно що е то "шпионин" (...).

След вашето изявление стана ясно, че в държавата има и други шпиони, поставили се в услуга на чужди държави и чужди организации. Пропуснахте да кажете кои държави визирате и какви доказателства имате. Също така видният атлантик Соломон Паси декларира, че в Република България има и американски шпиони, като разликата между руските и американските е, че американските шпиони са акредитирани.

Като силов вицепремиер нашето питане към вас е каква е политиката на правителството по противодействие на дейността на чужди разузнавателни централи от страни от ЕС и НАТО срещу националната сигурност на България?", питат тримата леви депутати.

Да четете като поп Евангелието

На така поставения въпрос Каракачанов отвърна, че поради естеството на информацията - а именно секретна, ако народните представители искат да научат имена, то това трябва да стане на закрити заседания или на парламента, или на ресорната комисия към него. Но не и от парламентарната трибуна в присъствието на всички медии. След което Каракачанов подхвърли:

"Аз от вашия въпрос разбирам, че сте повече притеснени за дейността на движение "Русофили" или на Руската федерация..."

След което заяви вече казаното:

"Да, има държави, които са съюзнически и извършват подобна дейност. Има и съседни държави, които чакат подкрепата ни за ЕС и НАТО и извършват подобна дейност."

На което Александър Паунов отвърна с предварително написано обвинение към Каракачанов, че е "продуцирал този нов скандал" умишлено. Не можел да повярва, че опитен политик като лидера на ВМРО прави такива "странни твърдения". Посочи още, че изказванията на вицепремиера явно са били предизборни - за да се активизира патриотичният вот. "Не мислите ли, че тази стратегия разделя обществото? Не мислите ли, че ако един гражданин има подобна информация, не трябва да я каже в прокуратурата", попита още депутатът. И получи в отговор:

"Мисля, че използвате повода, защото въпросът ви е отпреди вота. Мисля, че ако вие бяхте искрени, нямаше да четете като поп Евангелието. Ваш другар беше засегнат... Малко като Матросов на амбразурата в защита на чужда държава..."

 А Паунов отвърна, че вече "от сърце и душа, без да чете", иска да каже на Каракачанов "някои приказки" и цитира изказването на френския президент Еманюел Макрон от вчера, че "НАТО е в мозъчна смърт".

"Ние с г-н Макрон сме на едно и също мнение."

"Вместо само да се занимаваме с Руската федерация, да се занимаем и с другите", посочи Паунов в заключение, с което процедурата на парламентарното питане се изчерпа.