С позиция за вчерашните обвинения на премиера Бойко Борисов и президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, че "Демократична България" се е "съешила" със соцпартията, тъй като симпатизантите ѝ били подкрепили Мая Манолова за кмет на София, излязоха днес от дясното обединение. Борисов обвини ДБ и че са деца на бивши комунисти, че са вътрешна опозиция на комунистическата партия и пр.

В позицията от днес се припомня, че именно в листите на управляващата ГЕРБ, както и в ръководството ѝ има свързаност на лица с БКП. Посочва се още, че лидерите на дясната формация никога не са призовавали на балотажа за столицата да се гласува нито за Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), нито за Манолова (независима, подкрепена от БСП), а призоваха симпатизантите си да гласуват по съвест. 

"Инсинуациите за свързаност на политици от "Демократична България" с бившата комунистическа номенклатура, дошли от представители на партия, която за пореден път включи в своите кандидатски листи значителен брой агенти и доносници на комунистическата Държавна сигурност и която има във висшия си ръководен орган членове на бившата БКП, като самия Борисов, Нунев (Пламен Нунев, депутат), Стоянова (Менда Стоянова, депутат, председател на бюджетната комисия в НС) и дори новоизбрания кмет на София, са обикновен и примитивен политически цинизъм", посочват от ДБ.

От ДБ призовават и прокуратурата да се намеси, ако политици твърдят, че са разкрили тайната на вота на избирателите.

"Демократична България" не гледа на своите избиратели и привърженици като на хора, на които някой може да нареди как и за кого да гласуват. Техният избор е тяхно суверенно право. Тяхно суверенно право, гарантирано от Конституцията, е и запазването на тайната на вота им. Изказванията на политици от ГЕРБ, в които се твърди, че те са гласували по определен начин, е или груба клевета, ако не се базира на обективни факти, или престъпление, ако тази партия действително разполага с обективни данни за това, как са гласували гражданите на София на балотажа на 3 ноември. Смятаме, че Прокуратурата би трябвало да разследва тези изказвания, за да установи има ли данни за извършено престъпление от страна на политици от управляващата партия, или се касае единствено за клеветническа кампания, насочена срещу "Демократична България" и нашите привърженици и избиратели", посочват оттам.

Ето и пълния текст на позицията:

Позиция на Демократична България

По повод нападките  на премиера Борисов, президента Плевнелиев и други водещи политици от партия ГЕРБ, насочени срещу Демократична България и избирателите, подкрепили нашите кандидати, заявяваме следното:

1. Инсинуациите за свързаност на политици от Демократична България с бившата комунистическа номенклатура, дошли от представители на партия, която за пореден път включи в своите кандидатски листи значителен брой агенти и доносници на комунистическата Държавна сигурност и която има във висшия си ръководен орган членове на бившата БКП, като самия Борисов, Нунев, Стоянова и дори новоизбрания кмет на София, са обикновен и примитивен политически цинизъм. Поради това ги отминаваме с погнусата и пренебрежението, които единствено заслужават.

С недоумение приемаме опитите за внушения че сме леви и „деца на бивши комунисти” и от президента на ГЕРБ Плевнелиев, чийто баща е бил секретар на ОК на БКП в Благоевград, а самият Плевнелиев е бил щатен комсомолски секретар. 

2.  Демократична България заяви ясно на пресконференция след първия тур, позицията си да не подкрепи на балотажа за избор на кмет на община София никой от достигналите до балотажа кандидати поради това, че те не предлагат онези необходими промени в управлението на общината, от които и тя, и гражданите на София се нуждаят.

3.  Демократична България не гледа на своите избиратели и привърженици като на хора, на които някой може да нареди как и за кого да гласуват. Техният избор е тяхно суверенно право. Тяхно суверенно право, гарантирано от Конституцията, е и запазването на тайната на вота им. Изказванията на политици от ГЕРБ, в които се твърди, че те са гласували по определен начин, е или груба клевета, ако не се базира на обективни факти, или престъпление, ако тази партия действително разполага с обективни данни за това, как са гласували гражданите на София на балотажа на 3 ноември. Смятаме, че Прокуратурата би трябвало да разследва тези изказвания, за да установи има ли данни за извършено престъпление от страна на политици от управляващата партия, или се касае единствено за клеветническа кампания, насочена срещу Демократична България и нашите привърженици и избиратели.