Започват преговорите между политическите сили в следващото Народно събрание за сформиране на управление. Най-голямата политическа сила – ГЕРБ, пое инициативата и вече покани всички останали парламентарни партии за консултации. Началото е в понеделник с БСП.

До тогава ще се наслушаме на остри реплики и припомняне на разликите между отделните политически сили – а разлики има, нали затова се явиха отделно на изборите. Много по-важно е обаче какво обединява поне няколко от общо осем играчи в парламента.

„Евроатлантизмът“

Председателят на ДПС Лютви Местан повтори няколко пъти тази дума в нощта след изборите. Дори и без неговото изказване, България е в ситуация на уж направила избор, но пък пред избор. Идеалният вариант, в който България е член на НАТО и на ЕС и има ясни и коректни отношения с Русия, не винаги е възможен. Има моменти, в които трябва да се вземе страна – санкциите, енергийните проекти, военно присъствие...

„Евроатлантизмът“ има мнозинство от 145-160 депутати. Това са депутатите на на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок. Разбира се, това са декларирани ценности, които понякога може и да са в конфликт с конкретни действия. Ориентацията на България е потвърдена от 145 депутати от тези три сили. Не е изключено това мнозинство да набъбва и до 160, в зависимост от това какви са последните модни тенденции в „България без цензура“ - там нещата бързо се променят.

От другата страна са БСП и АБВ, които исторически са част от евроатлантическия избор на страната ни, но наложените от ЕС санкции срещу Русия се оказаха твърде голям дразнител за тях. Отношенията на Запада с Москва не изглежда скоро да се уравновесят и това ще продължава да бъде лакмус за ориентацията на левицата. После идва Патриотичният фронт, който се противопоставя както на по-остри действия срещу Русия, така и на американските военни бази у нас. „Атака“ е в края на този коридор с най-радикални антизападни позиции.

„Скъпият ток“

Малко по-голямо може да бъде мнозинството за реформи в енергетиката. Намаляването на разходите и балансирането на системата е задължителна задача за следващото управление. За част от партиите обаче темата опира само до „скъпия ток“, който трябва насила да бъде задържан „евтин“, пък каквото ще да става в сектора. Другата гледна точка е, че пазарните правила трябва да важат и в енергетиката, а държавата да увеличи мрежата от подпомагани хора, за които сметките са непосилни. В момента цената е еднакво субсидирана и за бедняка, и за милионера.

Преди седмица цената на тока бе увеличена и БСП, Патриотичният фронт и „Атака“ проведоха протести срещу поскъпването. По отделно. Социалистите показаха и на практика как го правят – огромен дефицит, колабиращи предприятия, обаче „евтин ток“. „Атака“ също показа – внесе законодателни предложения за наказване на „лошите“ в сектора. Те, разбира се, не бяха свързани с руските енергийни интереси.

Пропазарното мнозинство в енергетиката до голяма степен съвпада с евроатлантическото – ГЕРБ, ДПС, реформаторите и донякъде АБВ – общо 156 депутати. Гласовете на Бареков отново не са в нито една от двете групи, защото позицията вероятно ще зависи от това доколко евентуални реформи в енергетиката ще ударят или облагодетелстват бизнеса на коалиционния му партньор.

„Южен поток“

Най-голямото мнозинство в следващото Народно събрание е това за строителството на газопровода „Южен поток“. 207 депутати смятат проекта за необходим за България. Единствено Реформаторският блок и половината от Патриотичния фронт – НФСБ, са на позиция, че тръбата не е необходима на България, защото ще струва много скъпо, без да е ясно дали и какви приходи ще носи. Това са точно 33-ма депутати (възможно е да станат и 32-ма, ако ВМРО спечели още едно място при окончателното обявяване на избраните).

Всички останали – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“, АБВ, другата половина от Патриотичния фронт, а понякога и ББЦ, подкрепят газопровода. (И този път определянето на позицията на Бареков зависи от датата – веднъж обеща да строи „Южен поток“, втори път призова за спиране). Тази група не е еднородна – докато ГЕРБ и ДПС подкрепят проекта с условието той да отговаря на „европейските изисквания“, то БСП, АБВ и „Атака“ са безусловно за „Южен поток“.

Така газопроводът се очертава най-голямото общо кратно между партиите в новия парламент. Те вероятно са се сетили преди мен.