"Правим им на сърбите да имат пристанища, Варна и Бургас".

Това каза премиерът Бойко Борисов, докато пътвуаше с хеликоптер към Сърбия.

Борисов ще участва в откриването на магистралата от българската граница до Ниш.

"Допреди един месец хората тук чакаха реколтата да се събере, а сега стотици работници работят в събота и на места новото трасе вече се асфалтира от валяците", каза още Борисов.

От въздуха премиерът Борисов разгледа напредъка по строящата се АМ „Европа“, която е част от Трансевропейския коридор № 10, свързващ Лондон с Истанбул. Заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков двамата огледаха участъка Сливница-Драгоман и посочиха, че догодина ще се реже лентата на това толкова важно трасе.

"Това е от бюджета на българските данъкоплатци. И жп линията се изгражда на пълни обороти. Хората работят като пчелички", изтъкна премиерът.

Той отбеляза, че по част от трасето на АМ "Европа" остават само по-лесните дейности.

"Не е ли красота? На места вече поставят маркировката, остава да сложат мантинели. По тези платна движението ще е със 120-130 км/ч, колкото и с хеликоптера", каза Борисов.

Ето какво разказа премиера на профила си във фейсбук:

"Пътувам за Сърбия, където по покана на президента Вучич ще участвам в церемонията по откриване на магистралата от българската граница до Ниш. А това е нашият участък на строящата се АМ „Европа“, която е част от трансевропейския коридор номер 10, свързващ Лондон с Истанбул. Тя включва три участъка с обща дължина 48 км – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, от Драгоман до Сливница и от Сливница до Северната скоростна тангента на София. В момента се работи с бързи темпове в 17-километровия участък от Драгоман до Сливница, който трябва да е готов през 2021 г. През този месец ще започнат строителните работи и в участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман с дължина 14,5 км. Третият участък от магистрала „Европа“ е от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента и е с обща дължина 16 км За него предстои да бъдат предприети действия по процедиране на изготвения парцеларен план с цел отчуждаване на терен"

 

Ето какво допълни още Борисов:

"Новото трасе на АМ „Европа“ вече се асфалтира. Догодина по това време участъкът от Драгоман до Сливница ще е готов. Това е едно уникално съоръжение. Българските работници работят активно и в събота. Съобразихме с реколтата, като изчакахме хората да си я съберат"